Красота

9 съвета за добре поддържана коса

Необходимо ли е да държим маската за коса 1 час, а сешоара – на 20 см разстояние? Научете някои тънкости, които ще направят косата ви здрава и красива.

Едни от най-често търсените думи по интернет търсачките са „коса“ и „прическа“. Това доказва, че много жени следят модните тенденции и искат да бъдат информирани за новостите в грижата за косата.

За косата си трябва да полагаме редовни грижи, също както за лицето и тялото.

Тя показва как се грижим за здравето си, но е и белег на красота, по който могат да ни запомнят. Затова прочетете внимателно съветите на стилистите и разберете как да направите така, че косата ви да е здрава и красива…

Чистота

Трябва да мием косата си поне 2 пъти седмично, а ако е мазна – по-често. Винаги използвайте колкото се може по-естествени продукти, предназначени за вашия тип коса. След миене никога не търкайте косата, а я подсушавайте нежно с мека кърпа.

Сухата коса

Ако имате суха коса, след миене обезателно нанасяйте балсам (първо по връхчетата) и го оставяйте да подейства поне за 5 минути. Малко пяна или лак   ще дадат обем на тънката и безжизнена коса.

Срещу пърхут

Ето една домашна рецепта срещу пърхут: смесете 1 лъжица зехтин с 10 капки масло от розмарин. Внимателно нанесете върху косата и разнесете по кожата на главата. Най-добре е да оставите маската за през нощта, тя трябва да предтои  най-малко 2-3 часа. На сутринта измийте с шампоан. Косата ви ще засияе.

За обем

Специалистите съветват да нанасяме продуктите за обем в корените и по връхчетата на косата, след което да изсушаваме косата със сешоар. Знае се, че косата е най-чувствителна в корени и по връхчетата, затова за тях трябва да полагаме специални грижи.

Тайните на сушене

Сушете косата от тила към връхчетата. Завършете с най-горния слой на косата като я повдигате с четката. С повдигането на косата от темето ще увеличите обема й.

Какво да ядем?

Освен протеини, за да имаме хубава коса, трябва да приемаме витамини и аминокиселини, защото те изграждат структурата на косъма. Избягвайте солената храна и бялата захар, а консумирайте мляко, яйца, риба, зелени зеленчуци, плодове (особено пъпеши), житни храни…

Здрави връхчета

Дори най-поддържаната коса няма да изглежда добре, ако връхчетата й цъфтят. Затова посещавайте фризьора от време навреме, за да премахва сухите връхчета.

Вълнообразни къдрици

Дългата и права коса навийте на ролки без да пипате връхчетата. Върху тях нанесете малко серум за блясък и ги пъхнете под навитите кичури.

Гореща маска

Смесете 2 лъжици зехтин и 1 лъжица мед в метална съдинка, а нея сложете в гореща вода. После нанесете сместа върху главата като внимавате да не се опарите. Сложете си шапка за баня, оставете да подейства 15 минути, след което измийте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *