НовинкиТеатър

Александър Морфов спечели наградата „Аскеер“

Наградите „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство събраха в салона на Театъра на армията изявени театрални актьори, режисьори, сценаристи…

Две представления получиха по две статуетки.

„Антигона” по Жан Ануи на плевенския театър „Иван Радоев“ бе отличено за режисурата на Александър Морфов и за най-добър спектакъл.

„Много съм благодарен на фондация „Аскеер“, защото в тези трудни за мен дни това някак си ще ме ободри“, каза Морфов. И припомни, че това е неговият пети „Аскеер“, а останалите четири са в Народния театър.

„Арт“ от Ясмина Реза на Младежкия театър получи два „Аскеер“-а. За изгряваща звезда – Владислав Стоименов (за режисура), а Кирил Недков – за поддържаща мъжка роля.

За поддържаща роля при жените беше отличена Мария Каварджикова. Тя грабна наградата за ролята си на Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър).

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за „Място, наречено другаде“ в „Театро“.

За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева – за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато“.

А за водеща мъжка роля – Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър).

Наградата за моноспектакъл е за „Неведение“ от Албена Ставрева.

Статуетката за сценография получи Мариета Голомехова „за „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес в Младежкия театър). За костюмография – Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room. За театрална музика – Милен Кукошаров за „Три сестри“ в театър „Възраждане“.

„Това е девета награда – от общо 11 номинации – за „Дон Кихот“. Аз, може би, съм най-щастливият директор тази вечер в тази зала“, каза директорът на Младежкия театър Михаил Байков.

Сценографът проф. Слави Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство.

Актрисата Елена Райнова получи почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство.

„Вълнувам се, разбира се. Суета. Всичко е суета, но пък е мило и приятно“, каза Елена Райнова, писа БТА.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *