НовинкиПортфейл

Денят на българския лев: 4 юни

На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, припомня Българската народна банка.

С този закон се създава националната парична единица „лев“, разделен на сто части – „стотинки“, и се определят теглото, металното съдържание и изображенията на българските монети.

Името му произхожда от „левъ“, остаряла форма на думата лъв, употребявана през 19 век.

От деня на обнародване на закона всички правителствени и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да приемат левове и стотинки и да издават документи за парични операции със суми в левове и стотинки.

Факсимиле на обнародвания Закон за правото на рязане на монети в Княжество България може да бъде видяно на страницата на БНБ.

През 90-те години има няколко периода на драстична инфлация, най-тежкият от които през зимата на 1996-1997 година – левът значително девалвират. Това довежда до установяването на валутния борд през 1997 година и фиксирането на курса на лева към германската марка на 1 марка = 1000 лева.

На 5 юли 1999 година левът отново е деноминиран при съотношение 1000:1, като курсът на новия лев към германската марка е фиксиран на 1 лев = 1 марка.  При замяната на германската марка с еврото курсът не е променен, като стойността на лева е обвързана с тази на еврото при съотношение 1,95583 лева = 1 евро.

С договора за влизането си в Европейският съюз България официално има ангажимент за присъединяване към Еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *