Добра форма

Диета според възрастта: Ето какво да хапвате, ако сте на 20, 30 или 45+

Начинът на хранене трябва да бъде съобразен с възрастта, категорични са специалистите.

Ако сте на 20
Животът ви е активен и вие горите достатъчно калории. Необходимата дневна норма е около 2000 калории. Метаболизмът е нормален, а това означава, че и с най-обикновено ограничаване на сладкото и пърженото бързо ще свалите излишните мазнинки. Забравете за монодиетите, наблегнете на богатите на желязо храни.

Препоръчително е един ден в седмицата да ви бъде разтоварващ.

Ако сте на 30+
Усещате, че килограмите се трупат по-лесно, а се свалят по-трудно и бавно. Това е знак, че метаболизмът се забавя. Имате нужда от повече витамините С, D, Е, както и цинк. Наблегнете на цитрусовите плодове, мазната риба, зехтина, бадемовото и лененото масло. Цинкът, необходим за нормалната работа на имунната система, присъства в морските продукти, млякото, свинското и говеждото месо.

Забравете за твърдите сирена, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Препоръчителната доза мазнини на ден 50 г. Ако вечеряте преди 19,00 часа, проблемите ви ще бъдат решени.

Ако сте на 45+
Диетата не трябва да бъде строга, а по-скоро здравословна, за да не навреди на здравето и да не усложни заболявания, които вече са налице.
Хапвайте повече домати, в тях има ликопен – силен антиоксидант.
Липсата на магнезий, която води до мигрена, апатия, безсъние, може да се компенсира с бадеми. Наблегнете на плодовете и зеленчуците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *