Звезди

Джон Ленън: Живеем в свят, в който трябва да се крием, за да правим любов, докато насилието се практикува на дневна светлина!

Джон Ленън е роден днес, 9 октомври, през 1940 г., в Ливърпул, Англия. Отива отива си от този свят на 8 декември 1980 г.

Един непоправим мечтател, с широко сърце.

Eдна от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията „Бийтълс“, получила международна слава през 60-те години.

Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а състава започва да експериментира с различни музикални течения.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. „Бийтълс“ се разпадат, заради творчески различия. В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.

“Да бъдеш честен не носи много приятелства, но винаги носи правилните.”

“Живеем в свят, в който трябва да се крием, за да правим любов, докато насилието се практикува на дневна светлина.”

“Когато бях 5-годишен, майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище и ме попитаха какъв искам да стана като порасна, написах “щастлив”. Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че не разбират живота.”

„Да се стараеш да угодиш на всички е невъзможно – ако се опитваш да правиш това, ще свършиш, без никой да те харесва. Просто трябва да вземеш решение кое, според теб, е най-доброто, и да го направиш.“

„Аз вярвам на всичко, докато не бъде опровергано. Така че вярвам във феи, митове, дракони. Всичко съществува, дори ако е само в ума ти. Кои може да каже, че сънищата и кошмарите не са толкова реални като случващото се тук и сега?“

„Както обикновено, зад всеки идиот има велика жена.“

„Ако някой мисли, че мирът и любовта са клише, което трябва да бъде оставено в 60-те, това е проблем. Мирът и любовта са вечни.“

„Само пробвайки дрехите на другите хора, откриваме какъв размер сме ние.“

„Щастието е, как се чувстваш, когато не се чувстваш нещастен.“

„Ние получаваме този подарък на любовта, но любовта е като ценно растение. Не можеш просто да го приемеш и да го оставиш в шкафа или да мислиш, че ще се развие само. Трябва да продължаваш да го поливаш. Трябва наистина да се грижиш за него и да го подхранваш.“

„Когато правиш нещо благородно и красиво и никой не го забелязва, не бъди тъжен. За слънцето всяка сутрин е красив спектакъл и все пак по-голямата част от публиката все още спи.“

„Накрая всичко ще бъде наред. Ако не е наред, значи не е дошъл краят.“

„Реалността оставя много на въображението.”“Няма значение кого обичаш, къде обичаш, защо обичаш, кога обичаш и как обичаш. Важно е само, че обичаш.”

 

“Ако всеки искаше мир, а не нов телевизор, щеше да има мир.”“Мечтата, която мечтаеш сам, е само мечта. Ако я мечтаем заедно, тя става реалност.”

“Просто трябва да го обявим. По същия начин, по който обявяваме войната. Така трябва да обявим и мира…”

“Мирът не е нещо, което желаеш. Той е нещо, което създаваш, нещо, което си ти самият, или нещо, от което се отказваш.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *