ИнтериорЛюбопитно

Какво казва интериорът за стопанката на дома

Къде се чувстваме най-удобно, спокойно и комфортно? Къде се крием от житейските бури и тревоги? У дома.

Ето защо къщата трябва да съответства на вътрешния мир на стопанката си. Ако обзавеждането отразява вкуса, характера и настроението на домакинята, то, когато прекрачите прага ще усетите топлина, светлина и уют…

По вида на дома и предметите в него, можете да познаете що за жена е неговата собственичка.

Жената – съдба

Все се безпокои, че някой ѝ завижда, обградена е от тайнственост. Тя постява около себе ясни граници, за да знаят околните докъде могат да “стигнат”.

Дори когато живеят с представител на силния пол, този тип жени искат да имат своя запазена територия в къщата.

Попадайки в дома на тази дама можете буквално да се загубите, защото тя има място за отдих или за работа във всяка стая.

Що се отнася до мебелите, те могат да бъдат старинни, антикварни, класически, хай-тек, изработени от традиционния дъб, модерното вишнево дърво или съвременен плексиглас. Важното е всеки предмет да напомня да посетителя, че не е попаднал случайно тук.

Има и огромното количество текстил – килимчета, пана, тежки завеси и пухкави ковертюри, които предразполагат към нежност и комфорт.

Преобладава хладната цветова гама и екзотичните рисунки и картини, декоративните елементи са от камък и метал – статуетки, свещници, лампиони.

Като цяло тази жена обича да живее в богата и пищна обстановка. Стреми се да вдъхва респект, а дали успява…

Деловата жена

Работейки по 12-14 часа на ден, изтерзана от професионалните задължения и светски срещи, тя иска лесно да се ориентира в собствения си дом, дори да е в “безсъзнание”.

Обича добре планирания интериор – кухнята може да бъде свързана с гостната, а тя пък от своя страна – със спалнята. Пространството е широко – няма излишни мебели и дрънкулки. Всичко е просто функционално.

Предпочита естествените материи, скъпата, но изцистена като модел посуда – както за ежедневна употреба, така и за официални случаи. В интериора на деловата Ева има множество вградени шкафове и гардероби.

Задължително присъства и голямо, меко кресло, в което човек удобно може да свие крака след тежкия ден.

Работещата жена държи на техниката, ето защо в нейния дом има супермодерна музиаклна уредба, телевизор и видео или DVD. Светлината е мека и струи от абажури, направени от рисуван плат или хартия.

Това, по което можете да познаете този тип жени е присъствието на някоя модна вещ – една, но достатъчно стилна, за да се забележи и даде своя отпечатък на обзавеждането като цяло. Например, огромна кожена мароканска възглавница, върху която да се сяда на пода, лампа във вид змия, стол от ковано желязо със стъклена облегалка или пък лавица за книги, изработена от сезал.

Деловата дама избягва килимите и другите подобни “покривала”, защото все не ѝ достига време да ги почисти.

Предпочита ламинирания паркет или теракотата. Изпитва истинска неприязън към изкъствените тъкани и материи.

Интериорът в дома на една работеща жена е светъл, “лек” и приятетен, но в никакъв случай не напомня за офис или работа!

Кукла Барби

Ако тя има кукленска представа за света и за себе си, това ще се отрази и в интериора. Спомнете си кукленския кът на сестра си или съседчето – ето, това е! Всичко е в умалени размери, напомня много на 70-е.

Главното в дома на една жена тип “кукла Барби” са ниските мебели с кръгла форма, слобени не по края, а в центъра на стаята. Като цяло пространството е разделено на няколко зони, като традиционно предпочитаният розов цвят може да бъде допълнен от синьо, червено, лимонено-жълто и бяло.

На стените са закачени весели рисунки или цветни графики и орнаменти. Общия вид напомня на добре опакован, скъп подарък, вързан с лъскава панделка.

Сред основните аксесоари са всякакъв тип щори, пискюли, рюшчета. Сладникави порцеланови статуйки, ваизчки с цветя и малки играчки, плетени салфетки за сервиране – това е тя – жената Барби!

Традиционалистката

Отличителната черта на тези дами е тяхната доброта! В дома им всичко е удобно и красиво, но не и последен писък на модата. Те използват своята фантазия, за да придадат на традиционните материали и форми съвременно звучене.

Нейният девиз е – “Моят дом е моята крепост!”

Крепост, построена от надеждни материали и изпълнена с вещи, които дават чувство за стабилност, увереност и безопасност.

Всяка стая има свое предназначение – в гостната се посрещат приятели, в спалнята се спи, в кабинета се работи, а в детската се играе!

Преобладават естествените материали. По стените има картини, стари фотографии в рамки. Мебелите са в класически стил – с правилни пропорции, удобни за седене и с меки подлакътници.

Задължителната мебел тук е голямата кръгла маса на която се събира семейството.

Традиционалистката обича всяка вещ да си има своето място, поради което в дома й има множество стелажи, шкафове, полици и скринове. Леглото в спалнята обезателно е обърнато с главата на изток, бюрото е поставено пред прозорежа, а диванът в по-тъмната част от стаята, далеч от слънчевата светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *