Здраве

Най-важните хормони: За какво служат?

Те ни позволяват да се радваме на живота, да изглеждаме привлекателно, да сме здрави.

В много случаи нивата им търпят промяна по една или друга причина – стрес, заболяване, но процесът е обратим. Стига да потърсим навреме лекарска помощ.

Лептинът и грелинът отговарят за здравословното тегло

Лептинът се изработва от мастните клетки. Т.нар. хормон на ситостта, който дава сигнал на мозъка, че сме се нахранили, определя и дали получените калории ще бъдат преработени в енергия или отложени под формата на мазнини. Грелинът до голяма степен се произвежда от стомаха и изпраща до мозъка сигнал, че сме гладни.

Хапвайте сладко рано сутрин. Хората, които консумират храни, богати на белтъчини и въглехидрати, и включват в менюто си сладки нещица (пълнозърнести сладки и парченце шоколад), консумират по-малко калории през деня.

Наспивайте се добре. Хората, които редовно спят по-малко от 7 часа, имат повишено ниво на хормона грелин. Ако страдате от хорнично недоспиване, наднорменото тегло ви е гарантирано.

Ендорфинът ни дарява с радост и спокойствие

Т.нар. хормон на радостта облекчава чувството на болка и създава усещане за щастие.

Добавете подправки в храната. Така ще активизирате нервните окончания, които се намират на върха на езика, и стимулират производството на ендорфини.
Силата на ароматната мента. Натуралните ефирни масла, които се съдържат в ментата, стимулират нервните окончания на носа и изпращат сигнал до мозъка, че трябва да се увеличи производството на ендорфин.

Окситоцин и прогестерон за добро настроение

Наричат окситокцина хормона на привързаността, защото той ни кара да се чувстваме обичани и да се доверяваме по-лесно на околните. Прогестеронът пък, който се изработва от яйчниците, носи спокойствие и усещане за хармония.

Пейте и дишайте. След изпълнение професионалните певци имат повишени нива на окситоцин. Това е свързано донякъде с дълбокото вдишване. Другият вариант за постигане на ефекта е чрез различни дихателни практики. Започнете с упражнения от по 3-4 минути на ден.

Тестостеронът ни вдъхва увереност в собствените сили

Под неговото въздействие ставаме по-напористи и активни, уверени. Бъдете по-активни физически. Нивото на тестостерон се повишава, когато спортуваме. Достатъчно е дори да ходите пеша.

Не забравяйте за цинка. Този минерал е важен за производството на основните полови хормони – тестостерон и естроген. На ден трябва да приемате не по-малко от 25 мг (170 г говеждо, 200 г кисело мляко, половин чаена чаша тиквени семки или 20 г шоколад).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *