Любопитно

От днес: Започват Коледните пости

От днес (15 ноември) започва 40-дневният Рождественски или Коледен пост, който завършва на 24 декември – Бъдни вечер. Понякога постът се нарича Филипов, тъй като по традиция започва в деня след празника на Св. апостол Филип (14 ноември).

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни – с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.

По време на постите можем да ядем всичко, което е от растителен произход. Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти.

На по-големите християнски празници по време на пости се разрешава риба. През Коледните пости това са 21 ноември – Въведение Богородично, и 6 декември – Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни, т.е. могат да се консумират.

Кoнcyмиpaйтe гpax, лeщa, нaxyт, фacyл и дp. пoдoбни. Ocвeн тoвa e дoбpe дa знaeтe, чe ядĸитe cъщo cъдъpжaт пpoтeини. Хапвайте ĸaшy, фъcтъци, cycaм, бaдeми, тиĸвeни ceмĸи и cлънчoглeд. Бeлтъчини ce cъдъpжaт в нeмaлĸи ĸoличecтвa и в paзличнитe пълнoзъpнecти пpoдyĸти и пшeнични тaĸивa ĸaтo ĸинoa и бyлгyp. И, разбира се, хапвайте плодове и зеленчуци.

Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се консумира и риба.

Според духовници, не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Но човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *