ЛицаНовинки

Стивън Хокинг: Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не в краката си

Стивън Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. – 300 години след смъртта на Галилео Галилей.

Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика. Въпреки желанието на баща му, който много искал Стивън да учи медицина.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг е диагностициран с АЛС. Тогава е на 21 години.

Лекарите му дават максимум 2-3 години живот. Чувайки диагнозата, той решава да започне докторантурата си в Кеймбридж, но през първите месеци изпада в тежка депресия. След няколко седмици в изолация,  решава да промени възгледите си за живота.

„Дори, когато се парализирам напълно, ще мога да се занимавам с прекрасни неща. Например, да изследвам Космоса“, споделя по-късно Хокинг.

През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Той е един от най-младите членове на Английското кралско общество.

Оставя трайна следа в наукатас теориите си за черните дупки и Вселената като цяло. Доказва теоретично, че черните дупки изпускат енергия и избледняват – феномен, който по-късно ще стане известен като „лъчение на Хокинг“.

Донякъде променя и разбирането за границите на Вселената с теорията си, че макар тя да няма граница, има краен размер в пространството и времето.

Автор е на няколко книги, сред които „Кратка история на Вселената“, продадена в милиони екземпляри, и продължението й – „По-кратка история на Вселената“.

Носител е на много награди: Златен медал на английското Кралско астрономическо общество, Награда Волф за постижения в областта на физиката, членство във Ватинканската академия на науките, но няма Нобел.

Хокинг почина на 14 март 2018 г., когато се отбелязваха 139 години от рождението на Алберт Айнщайн и е денят на числото Пи.

„Животът би бил трагичен, ако не беше забавен.”

„Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да направим, за да го променим, дори и те се оглеждат, преди да пресекат улицата.“

„Идеята за десетте измерения може да звучи вълнуващо, но те ще доведат до реални проблеми, ако сте забравили къде сте паркирали колата си.”

„Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не в краката си.“

„Има смисъл, само ако не се отказвате.“

„Човек не може наистина да спори с математическа теорема.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *