Новинки

10 интересни начина да отслабнеш

Всички знаем, че двата основни фактора, които ни помагат да свалим натрупаните излишни килограми са здравословното хапване и физическото натоварване. Оказва се обаче, че съществуват още няколко варианта, някои от които ще ти се сторят далеч по-привлекателни!

Време е за цветна революция

Вземи бои и оцвети дома. Жълтият цвят е символ на отслабването, на добрата форма. Затова е добре да имаш повечко различни аксесоари у дома в жълто. Цветът ще се погрижи за фигурата ти почти толкова добре, колкото таблетките за регулиране на теглото. А знаеш ли, че в дизайна на швейцарските ресторанти често присъства синьо? Ако се храниш в синьо-зелени съдове, ще хапваш по-малко и ще се чувстваш по-добре. Това е абсолютно научно доказано! Синият цвят е естествено лекарство срещу повишен апетит. Оранжевият пък точно обратно – възбужда желанието за консумация.

Чети, чети, чети!

Доказано е също така, че списанието е отлично средство за… намаляване на теглото. За 1 час четене организмът ти изгаря 71 ккал. Ако ли пък след като прочетеш някоя статия, започнеш да разсъждаваш по написаното в нея, изгорените ккал достигат до 128! Наистина можеш да станеш по-слаба, ако усилено мислиш за това, казват физиолозите. Е, ние сме по-скептично настроени към това твърдение, но пък ако използваш пътечката във фитнеса за час и изгориш 485 ккал, после можеш да помечтаеш за желаната фигура и така гарантирано ще я постигнеш по-бързо!

Повече сън = по-стройна фигура

Според учените, нарушаването на здравословния сън се отразява на организма като хормонален дисбаланс. Това е така, защото нивото на лептин (хормонът, понижаващ апетита и стимулиращ физическата активност) в организма ти намалява. И пропорционално се повишава нивото на невропептида У, който изпраща до мозъка сигнали: „Храна, трябва ми храна!” Покачването на теглото може да се усети при седмица недоспиване. Ето защо не пропускай да си осигуриш 8 часа здрав сън на ден.

Имаш ли телевизор?

Изключи го. За това настояват специалистите от Чикагския медицински университет. Те установили, че ако прекарваш четири часа на ден пред синия екран, ще качваш 30 ккал повече. С твърдението са съгласни и колегите им в Харвард. Те дори са по-крайни – според тях два часа пред телевизора увеличават теглото ти с 23%! Причината се крие в това, че нито комедиите, нито трилърите са ни достатъчно интересни без допълнението от купа с пуканки или чипс. Може би учените биха преразгледали своите изследвания, ако вместо снаксове, похапваме пред телевизора плодове.

Забрави за класиката!

Любовта към класическата музика свидетелства за изтънчен вкус, но пък не допринасят с нищо за по-изтънчената ти фигура. Всички тези кантати и фуги галят слуха, но увеличават обиколката на талията. Защото възбуждат апетита. Установено е, че под звуците на Вивалди и Бах хората поръчват повече и по-висококалорийни блюда. Учените от Лестърския университет във Великобритания провели експеримент в няколко ресторанта. И резултатите показват, че е по-добре докато вечеряш да слушаш по-популярни мотиви или пък да хапваш на тихо.

По-често почиствай зъбите

Оказва се, че това е полезно не само за красивата ти усмивка, но и за страйната фигура. Ако миете зъбите си три пъти на ден, намалявате опасността от натрупването на излишно тегло, твърдят специалисти от Япония. Причината е в пастата за зъби – тя намалява апетита, особено, ако съдържа мента.

Гледай… Луната

Ако следиш внимателно фазите на това небесно тяло, ще можеш по-лесно да контролираш теглото си. Например, във фазата на намаляваща Луна, настъпва пик на физическата ти форма, чувството на глад намалява, обмяната на веществата е чудесна. Ако решиш да минеш наразтоварващ хранителен режим – това е моментът. В периода на нараства Луна, не трябва да вървиш срещу природата – всичко, което хапнеш, ще ти се отрази. Затова не се мъчи с диета, но намали приема на калорични храни.

Не си сменяй адреса…

Странно, но факт. Калифорнийските учени са установили, че хората, които живеят в радиус 20 км от родното си място, страдат по-рядко от свръхтегло. Учените не са намерили логично обяснение на това твърдение, може би то се „крие” в това, че местните хора имат по-малко притеснение за оцеляването си от „космополитите”. А стресът, както знаем, е сериозен фактор за покачване на теглото.

Ухание и фигура?

На какво според теб ухае стройната фигура? На ванилия – казват специалистите от Фонда за изучаване и лечение на нарушаването на вкуса и обонянието в Чикаго. Мирисът на ванилия понижава апетита и потребността от сладки нещица. Почти толкова ефективни са цитрусовите аромати. За по-голям ефект е добре да вдишваш концентриран аромат преди да седнеш на масата. А докато се храниш, можеш да запалиш благоуханна свещ на масата. Учените обещават 1 кг по-малко след двуседмична аромодиета.

За всяка вечеря – мъж

Казват, че най-доброто средство за борба с десерта е мъжът. Защото жената, която се храни с представител на другия пол, хапва с 11% по-малко от обикновено. Според психолозите това се дължи на желанието на жените да демонстрират, че се хранят здравословно и се грежат за фигурата си. Възползвай се от тази си „слабост” и ще имаш по-голям шанс за успех в желанието си да си по-стройна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *