ЛюбопитноНовинки

30 април – Международният ден на джаза

На 30 април отбелязваме Международния ден на джаза. Датата е обявена от ЮНЕСКО в края на 2011 г. В знак на признание за особената роля на джаза като универсален език на свободата и творчеството.

Джазът е популярен музикален жанр, който възниква в чернокожите американски общности в Ню Орлиънс, САЩ. Откриваме корените му в афро-американските музикални традиции (рагтайм и блус) и европейските влияния и мелодии.

Т.е. в началото на джаза е Африка. През първата половина на XIX век в САЩ са доведени стотици хиляди роби. След освобождението им в края на Гражданската война през 1865 г. те остават бедни и неграмотни. Докато берат памук или строят железници, те се забавляват, като пеят песни, за да върви по-леко работата. Така в южните щати се появяват първите опити за импровизирана популярна музика с вокално пеене и акомпанимент от банджо или цигулка.

Признат е за основен и обособен жанр музика през 20-те години на миналия век. Характерни за него са импровизацията, полиритъмът, беквокалите, както и силното влияние на блуса и суинга. Няма строги правила.

 

Като официална година на раждане на джаза можем да определим 1917 г.

Счита се, че думата “джаз” (jazz) произлиза от jasm – жаргонна дума от периода на 1860 г., която е означавала “жизненост”, “енергия”.

В музикален контекст думата “джаз” се използва за пръв път през 1915 г., в статия на вестник The Chicago Daily Tribune.

С него са свързани имената на много талантливи музиканти, включително и световноизвестните Майлс Дейс, Чарли Паркър, Дюк Елингтън и Луис Армстронг.

 

Първият джаз запис се прави не в родината на джаза Ню Орлийнс, а в Ню Йорк, при това от петима музиканти, които са бели момчета, въпреки, че са от Ню Орлийнс. Групата им се казва “Ориджинъл Диксиленд Джаз Бенд” и е в състав Ник ла Рока (корнет), Лари Шийлдс (кларинет), Еди Едуардс (тромбон), Хенри Ригас (пиано) и Тони Спарго (барабани).

„Джазът е много сложен, както е дълбоко простичък. Той влияе върху музиката, създавана по целия свят, защото е многообразен, честен и съзидателен. Той е музика от човешкия опит и идва с послание за свобода, с дълбоко съкровена поезия. Джазът е живот, любов, приятелство, съвършен стил и особена красота. Той оказва влияние на много хора и ще съществува вечно, защото е основата на музиката. Това винаги носи особена емоция специално за мен.“, казва художничката Антония Дочева пред Джаз ФМ по време на откриването на своята изложба All That Jazz.

Луис Армстронг казва: “Какво е джаз? Човече, ако питаш, никога няма да разбереш.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *