Дестинации & ДегустацииЛюбопитно

5 държави, в които си струва да отидете през 2020-а

Всички знаем кои са модерните дестинации. Дубай, ОАЕ, Италия, Финландия… но има държави, които никой не се сеща да постави в своя списък със задължителни to do неща, а те са прекрасни места, в които има много какво да се види.
Британският вестник Telegraph ни предлага топ 5 на тези пренебрегвани маршрути.
 

Под номер едно е попаднал Таджикистан

Идеална е за планинари, които искат да се насладят на красотата на природата, да опитат приключението да нощуват в колиби, хижи и да минат по прашните пътеки на един недокоснат почти от цивилизацията рай. Планината Памир предлага приключенски пътешествия – древни светилища и мюсюлмански светци, крепости, скални картини и любопитни пазари, продаващи всичко – от компактдискове до мистериозни планински билки.

Под номер две идва ред на Пакистан

Красив, малко по-безопасен, дори вдъхновяващ. Има полет от Лондон до Исламабад. Какво можете да видите тук? Прохода Шандур, наречен „Покривът на света“ и дом на най-високото поле на планетата; джамията Бадшахи в Лахор с нейните сложни стенописи и мраморни куполи; долините Калаша, чиито жители се славят с цветните си бродирани рокли; и долината Хунза, пълна със средновековни крепости и невероятни гледки.

В списъка на колегите попада и едно джудже – Лихтенщайн

Въпреки че страната е много малка, тази страна ще ви предложи приказни замъци, живописни алпийски селца и музеи. Чудно вино от местните лозя и възможност да се насладите на изкуство – има много художествени галерии и музеи.

Судан също не е от най-безопасните, но пък невероятно красив

Държавата предлага наистина красива флора. И своите уникални пирамиди. Тук древните египтяни са оставили богатство от храмове и пирамиди. Уви за цели 27 века твърде малко туристи са успели да ги видят, за разлика от тези в Египет.

Еритрея е последна в списъка, но не и по важност

Столицата Асмара е обект на световното културно наследство от 2017 г. насам, и пази голям брой оцелели съкровища от времето на италианската Еритрея. Запазени са множество сгради в стил ар деко. И извън столицата има атракции. Адулис е древен археологически обект от римско време. Масава е интригуващо пристанище на Червено море, до което се стига от столицата с влак – линията му се вие романтично из планини и низини. А от Масава с лодка се стига до архипелага Дахлак – 126 острова (макар и два основни) в Червено море, където ловът на перли все още е решаваща част от икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *