ЗдравеНовинки

Международен ден за борба със СПИН

Днес е Международният ден за борба със СПИН. Целта на този ден е да бъде обърнато внимание върху последствията от болестта, опасностите от заразяване, възможността за избягването им.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.

СПИН поразява живота на доста хора по света. А причините са различни – безразсъдство, секс без предпазни средства, лекарска грешка…

Супермоделът Джия Каранджи става първата знаменитост в САЩ, която умира от СПИН. В началото на кариерата си тя е супер известна – с нея искат да работят най-прочутите дизайнери и фотографи. Джия става чест гост на клубовете и баровете, а после се „запознава“ с кокаина. Това причинява крах на кариерата й. А с депресията се увеличава и любовта й към наркотиците. Става чест гост на болниците. Умира на 26 години.

Звездата от сериала „Двама мъже и половина“ призна в ефира на Today Show по NBC през 2015-а, че е болен от СПИН.

След това бе засипан от обвинения и призовки за съдебни дела от жени, с които е имал сексуални отношения. Ефект от признанието му има и то голям – продажбите на тестове OraQuick в САЩ скача два пъти. В Холивуд Чарли е известен с безразборните си връзки, пристрастието към алкохола и наркотиците.

Но, както самият Шийн признава, той вече е приключил с тези лоши привички.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *