Добра форма

5 навика на успешните хора и как вие да станете един от тях

Сигурно често си задавате въпроса защо този или онзи е по-добър от вас в работата си. Всъщност успешните хора, за които четем или слушаме, не са по-различни от мен и от вас. Но те просто правят определени стъпки всеки ден. Наричат се навици.

А когато говорим за навици, важно е да подчертаем, че това са действия, които имат нужда от постоянство. И то още със събуждането от сън.

Учените са изследвали тези навици на много успешни лекари, политици, писатели и са установили, че в деня на всеки един от тях има общи събития. Да видим какви са те?

Всички успешни хора стават рано

Да, съгласете, че няма как да се излежавате до 11 часа и да очаквате да успеете в нещо. Когато вие ставате, денят вече е започнал. Всъщност ранното събуждане има много важни последствия. Доказано е, че хората, които стават рано, са по-производителни, радват се на добро психично здраве и имат способността да постигат повече от поставените цели.

Ранното ставане ви дава възможност да погледнете на деня си по-цялостно и да подредите приоритетите си. Да планирате всичко, което трябва да свършите и да ви остане време дори за почивка.

Ставайки рано, ще имате време за всичко, няма да сте в стрес, че закъснявате.

Ранното ставане не означава, че ще крадете от съня си. Напротив. То означава, че вие сте си легнали на време, осигурили сте на организма нужното време здравословен, качествен сън и сте се събудили рано – свежи и отпочинали.

Доказано е също така, че хората, които стават рано, са по-щастливи и по-мотивирани през целия ден. И обратното – хората, които стават късно, често изпадат в депресия и страдат от резки промени в настроението.

За да можете сутрин да станете рано, ви трябва добър сън и подходящо време за лягане.

Хората, които са успешни, подготвят деня си от предишната вечер…

Вечерта преди да си легнете, оставете телефона и таблета, изключете телевизора и вземете любима книга. Достатъчна ви е една страничка. След това загасете осветлението и си кажете за какво сте благодарни и какво очаквате от следващия ден.

Хората, които са успешни, се упражняват

Ранното ставане ви дава възможност да събудите тялото с няколко простички упражнения. Не е нужно да е нещо трудно, просто няколко лесни разтягащи упражнения, които ще ви подготвят за деня. Те ще повишат енергийните ви нива, ще подобрят настроението и цялостното ви здраве.

Ако обичате да се занимавате с йога, това е много добър избор за сутрешно събуждате. Важно е тренировката ви да бъде редовна, не трудна и изморяваща. Така организмът и мозъкът ви ще са спокойни и готови за новия ден и предизвикателствата, които ви предстоят. Рутината в определени случаи е полезна, защото ни дава усещане за сигурност и спокойствие.

Хората, които са успешни, следят какво се случва около тях

Сутрин, докато пиете чая или кафето си, можете да чуете какви са новините от деня. За всеки успешен човек е важно да бъде информиран. Все пак живеем в среда, която влияе върху нашите избори и начин на живот, няма как да бъдем изолирани от общите процеси, нали?

Оказва се, че много от успешните хора сутрин се стараят да научат по-важните новини от общността. Така те знаят къде е тяхното място, спрямо случващото се около тях. Информационният поток днес е наистина доста разнообразен и богат и вие можете да изберете онзи канал, който ви допада.

Успешните хора си поставят дългосрочни цели

Важно е какво ще постигнете днес, но още по-важно е да имате идея какво ще правите след месец, два, година. Защото успехът е като лего – гради се бавно, последователно и винаги трябва да има стабилна основа. И визия за крайната цел.

Можете да визуализирате своята крайна цел всяка сутрин. Така със сигурност ще ви хрумнат и повече, и по-добри идеи за нейната реализация.
Записвайте идеите си. Така ще имате възможност да ги обмислите по-късно, да ги допълните, подобрите или отхвърлите, ако прецените, че не са добри.
Днес вече се предлагат всякакви механизми за добро планиране – от професионални планери до програми. Но и един най-обикновен файл на компютъра или тефтер на масата ще ви бъдат от полза.
Важно е да можете да визуализирате всяка своя идея и цел. Веднъж написани, те приемат форма, стават реални и лесно достижими.


Планирайте всичко, но започнете от деня

Ако още от сутринта знаете какво трябва да направите по време на деня, това със сигурност ще ви спести доста време и нерви. И ще освободи време за обмисляне на важните проекти и цели.
Ако сте добре организирани, ще постигате много повече. Графикът, който ще си начертаете, трябва да бъде реалистичен и да не ви натоварва и стресира.
Поставяйте си постижими цели. Две изпълнени цели са много по-вдъхновяващи от шест, които са били планирани, но не е останало време да ги реализирате.

Успешните хора са щастливи хора

Важно е да мислите не само за целите си, но и за психичното си здраве. Без него няма да постигнете нищо. Затова винаги планирайте между задачките и време за нещо разтоварващо. Може да са 5 минутки, но те ще и заредят с енергия и желание да довършите започнатото преди това.

Кратка среща с вдъхновяващ приятел или колега, чаша кафе на терасата, кратка разходка в близкия парк – това не е изгубено време, а време, което ви гарантира добро здраве – психическо и физическо. За да бъдете успешен, трябва да сте здрав, спокоен и вдъхновен. Нали?

И така нека обобщим…
За да бъдете успешен човек, трябва да се грижите за себе си. Да се храните здравословно, да спортувате, да намирате време за почивка. Важно е да се научите, че здравословният сън е в основата на вашия успех. Както и правилното планиране на деня. И да започнете да си поставяте цели, които да постигате стъпка по стъпка, следвайте предварително начертан, реалистичен план. Важна е първата стъпка. И да бъдете последователни и постоянни. Успехът зависи от вас, но и от средата, в която живеете. Затова винаги наблюдавайте какво се случва с нея – бъдете информирани и преценявайте ситуацията внимателно, без да се отклонявате от целите си. Информираността може да ви поогне просто да промените своите действия, за да продължите уверено напред към успеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *