Здраве

5 правила за дълъг и щастлив живот

Наред с „добрите гени“ и „малко късмет“, които наистина могат да ви „дадат преднина“, има още нещо, казва американският невролог д-р Хауърд Тъкър. И споделя своите „правила“, които е спазвал през целия си живот.

Намерете си работа след пенсионирането

„Ако имате работа, която ви харесва, и все още можете да я работите, помислете за отлагане на пенсионирането“. Както отбелязва д-р Тъкър, много хора, които се пенсионират и стават неактивни, са изложени на повишен риск от когнитивен спад.
„Когато не работя, обичам да прекарвам време с моите четири деца и 10 внука, да се движа и да гледам спортни състезания“.

Бъдете активни физически

„Плуването, джогингът, ходенето и карането на ски до 80 години ме поддържаха силен и здрав“, обяснява г-н Тъкър.
И въпреки че вече не кара ски и „не е толкова активен“, той тича около 5 км на бягащата пътечка през повечето дни от седмицата.

„Проучванията показват, че нещо толкова просто като 15-минутна разходка на чист въздух може да намали риска от преждевременна смърт с почти 25%“, казва лекарят.

Забравете за цигарите

„Защо някой би искал да вдишва нещо друго, освен чист въздух в дробовете си, когато животът и без това е кратък?“, пита лекарят.
И си спомня, че е присъствал на медицински срещи, на които лекарите с цигара в уста съветват пациентите си да спрат да пушат.

„Днес знаем, че тютюнопушенето води до рак, инсулт, болест на периферните артерии, коронарна болест на сърцето и други белодробни и сърдечно-съдови заболявания“, казва неврологът.

Не се ограничавайте

Умереността позволява на хората да живеят живота си пълноценно. То предотвратява прекомерното угаждане, което може да ни повлияе негативно в дългосрочен план.
„От време на време пия мартини и хапвам стек, но не всеки ден“. Казва, че съпругата му е прекрасна готвачка и му помага да поддържа здравословна и разнообразна диета.
На масата им винаги има салата, обичат зеленчуци като бок чой, броколи и брюкселско зеле.

„Истинската тайна на дълголетието е, че няма тайни. Но ние живеем всеки ден и умираме веднъж, така че трябва да се възползваме максимално от времето, което имаме”.

Никога не спирайте да учите и да се развивате

Казва, че е бил свидетел на еволюцията на медицината – от лоботомиите до най-новите компютърни изображения. Споделя, че докато предава знанията си на другите, той самият се учи на нови неща.
„Наистина ми харесва да преподавам на моите студенти и научавам много от тях“.

89-годишната му съпруга Сара все още се занимава с психоанализа и психиатрия, области, в които има 65 години опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *