Дестинации & ДегустацииНовинки

5 причини да посетите Дъблин

Столицата на Ирландия е една от най-обичаните от туристите. Вечнозеленият град привлича със своите красиви сгради, датиращи от различни епохи, историите за рицари и придворни дами, както и с възможността да му се насладите изцяло пеш. Почти всичко, което трябва да видите е в центъра!

С диплома за дегустатор на уиски

Старата дестилария на Jameson днес е превърната в музей. Всеки може да я посети, за да опита от чистото ирландско уиски и да усети разликата между него и шотландския скоч или американския бърбън.

Екскурзоводът ще ви разкаже и покаже нагледно всяка стъпка от производството на напитката. Ще ви заведе и до помещенията, в които с десетилетия са се съхранявали ценните бурета и бутилки. А в края на посещението си ще получите диплома за дегустатор.

Разходка с пауни

В средата на красивия парк „Феникс” е разположен един от най-страхотните зоопаркове в света. Животните в него не са затворени в клетки, а се разхождат свободно в т.нар. тематични зони. Например, в „Светът на приматите” ще срещнете различни видове маймуни, чийто домове са свързани с висящи мостчета.

„Африканската равнина” е приютила слонове, жирафи, носорози. А в дясно от нея заедно с посетителите по пътечката се разхождат лебеди и пауни. Именно тук, в този зоопарк, е живял прочутият лъв Лео, чийто рев привлича погледите на зрителите в началото на всеки филм на компанията Metro Goldwyn Mayer.

Край брега на Лифи

За жителите на Дъблин брегът на Лифа отдавна е любимо място за разходки и любовни срещи. Обстановката безспорно е много красива и романтичн. Има изящни мостчета, красиви сгради от различни епохи, павилиончета за книги, ресторантчета.

Ако времето ви позволи (не е тайна, че тук вали почти 300 дни в годината), можете да отидете до мястото, където Лифи се влива в морето – гледката си струва. Ако се движите пеша, от центъра на града, ще стигнете дотук за около час.

И задължително седнете в някое от симпатичните ресторантчета, разположени на корабчета, и опитайте прочутото ирландско рагу – продуктите не специални, но ястието е вкусно, а порциите – големи.

Среща с призрак

Замъкът „Малахайд” е един от най-старите в Ирландия. Построен е през 1185 г. за могъщия род Талбът и до 1975 г. е във владенията на семейството. Това е мястото, което трябва да посетите, ако обичате историите за велики рицари, красиви дами, легенди за живота и смъртта, за дворцови преврати…

Днес в замъка „Малахайд” можете да разгледат произведения на изкуството, които са част от колекцията на Националната галерия. Дворецът е изцяло обзаведен с красиви и старинни мебели, датиращи от различни периоди.

По думите на очевидци, замъкът се обитава от пет призрака – на загинали при трагични обстоятелства хора…, затова бъдете внимателни!

На гости на Бърнард Шоу

Великият драматург се е родил през 1856 г. в покрайнините на Дъблин, в уютен стар дом във викториански стил. Писателят е прекарал в къщата 20 години от живота си, след което се преместил в Лондон, за да избяга от пиянските постъпки на баща си.

Домът му в Дъблин обаче е запазен непокътнат – в спалнята на бъдещия носител на Нобелова награда все още стоят играчките и книгите, разказващи за нерадостното му детство, а в кухнята е изложен сервизът от кафяв порцелан, с който младият Бърнард обожавал да пие чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *