5 причини да се изследвате за рак на гърдата

Мамологът трябва да се посещава веднъж годишно, а при наличието на рискови фактори – на всеки шест месеца, казват специалистите.

Ракът на гърдата представлява 30 процента от женските заболявания. В 85% от случаите биват диагностицирани дами, които нямат фамилна обремененост.

Една на всеки осем жени се сблъсква с болестта на различен етап от живота си. Кога имаме повод за притеснение?

Ако в рода ви има болни от това заболяване. Става въпрос за майка, сестра или дъщеря. Лелите, братовчедките и другите далечни роднини нямат абсолютно никаква връзка с риска.

Ако по време на самоизследване, откриете нещо подозрително. Не подминавайте симптомите – промяна във външния вид на зърното, подуване, зачервяване, повишена съдова активност, напипване на бучка, секрет, отделян от зърната… При всеки един от тях, потърсете консултация със специалист в рамките на няколко дни.

Ако гърдите са с висока плътност на тъканта. В тези случаи рискът е с 27% по-висок. Задължително си правете мамография поне веднъж годишно.

Ако в живота ви канцерогените имат засилено присъствие. Цигари, алкохол, токсини, прах, изгорели газови. Всеки ден една на 13 жени се сблъсква с канцерогени, в това число намиращи се и в козметиката или средствата за лична хигиена. Правилният начин на хранене и здравословният образ на живот намаляват риска с 40%.

98% от пациентките се излекуват при рано поставена диагноза. Медицината вече е напреднала достатъчно, за да може туморът да бъде отстранен без да бъдат засегнати функциите на млечната жлеза. Разрезът е толкова малък, че не се забелязва. А след проведената терапия и възстановяването ще забравите, че сте били болни. Единственото, което трябва да направите, е да следите редовно своето здравословно състояние. „Раковата клетка се удвоява за 100 дни. А за да израсне туморът до един сантиметър, се изискват милиарди клетки”.

Затова повечето специалисти смятат, че е напълно безопасно лечението да започне около три седмици след биопсията. В крайна сметка в повечето случаи ракът се открива при мамография около 8 години след неговото появяване, а се напипва след 10 години…

Затова не отлагайте прегледа!

Интересна статистика показва, че може би има връзка между носенето на сутиен и ракът на гърдата:
* При 3 от 4 жени, носещи сутиен 24 часа на ден, има вероятност да се развие рак на гърдата.
* При 1 от 7 жени, носещи сутиен повече от 12 часа на ден, но не и докато спят, има вероятност да развие рак на гърдата.
* При 1 от 152 жени, носещи сутиен по-малко от 12 часа на ден, има вероятност да развие рак на гърдата.
* Всяка 1 от 168 жени, носещи сутиен рядко или почти никога, има вероятност да развие рак на гърдата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.