Интериор

5 съвета за малката кухня

Не всички имат късмета да разполагат с голяма кухня. Да не говорим, че при новото строителство днес кухнята обикновено е част от дневната и представлява малък бокс. Как да я обзаведете така, че да ви е удобно и уютно в нея? Вижте нашите пет работещи съвета.

Всяка жена прекарва в своята кухня много повече време, отколкото всички останали членове на семейството. И докато децата и мъжът ви влизат във вашата светая светих само за да хапнат, вие пиете там кафето си, докато правите план за деня, приготвяте закуската и вечерята, почиствате… Ето защо, когато обзавеждате тази част от дома е добре да я направите не само функционална, но и уютна.

Ако кухнята ви е отделна стая, но е малка, изберете компактна маса за хранене. Когато пространството го позволява, масата може да е кръгла, за да не се удряте в ъглите й всеки път, когато сервирате, и за да „прибира” всички столове. Ако обаче мястото е прекалено ограничено, можете да вземете модел, който се сгъва от едната страна.

Ако кухнята ви е по-скоро бокс към дневната, можете да не слагате маса за хранене, а барплот. На него можете да пиете кафето си, както и да се храните, особено, ако членовете на семейството ви се събират по-рядко заедно. В другата част от стаята сложете по-голяма маса, не много ниска, нито прекалено висока. Ще можете да я ползвате както като холна, за кафе, така и за хранене, когато ви дойдат гости. На пазара се предлагат маси, които имат две степени за височина.

Колкото повече шкафове успеете да сложите, толкова по-лесно ще приберете в тях всички кухненски принадлежности. Ако кухнята и дневната са едно помещение, най-добре е да „скриете” уредите в шкафове – по-изискано е. За тенджери, чинии, чаши и други аксесоари ви остават горния ред шкафове. Направете ги с различна височина на рафтовете. Трябва да предвидите и мощен аспиратор, който да не оставя миризмата от готвенето да превземе стаята.

Барплотът също може да играе ролята на шкаф – оставете го отворен откъм дневната – на отделните рафтчета можете да подредите бутилките с вино, както и различни аксесоари (свещи, цвете, статуетка).

Оставете пода в кухнята незастлан, за да е по-лесно почистването. За е по-уютно, можете да сложите малки килимчета – пред мивката, където стоите по-дълго време, пред дивана, под масата за хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *