Красота

6 малки стъпки да спасите кожата си от слънцето

Мислите си, че няма как кожата ви да се сдобие с бръчки или неприятни зачервявания под палещите лъчи на слънцето, защото сте взели всички мерки? Сигурни ли сте?

Защото няколко малки грешки могат да ви причислят в рисковата група хора,застрашени от най-разпространения вид рак – на кожата. За щастие има начин – лесен и много прост, да се спасите.

Всички знаем основните значения на факторите за защита – SPF. А ако четете редовно списанията или поне веднъж сте попадали в кабинета на дерматолога, със сигурност знаете и много за меланома.

Според проучванията, жените на възраст между 15 и 39 г. са 2,5 пъти по-застрашени от болестта рак на кожата, отколкото са били техните връстнички през 1970 г. Но защо при наличието на модерни технологии и продукти статистиката е такава? Какво не правим както трябва?

Грешка 1. Предпазвате първо останалите, накрая – и себе си
.

Имате слънцезащитен продукт, качествен и добър като SPF – над 30. Планирате да го използвате, когато стигнете на плажа. Там обаче, първо мажете децата, мъжа, приятелките и накрая… себе си. Внимавайте! 15 мин изложени на слънце в средата на деня могат да предизвикат слънчево изгаряне, което пък води до увреждане на ДНК на вашата кожа и увеличен риск от рак на кожата.


По-добрата стратегия.

 

Погрижете се за своето здраве още в банята, преди да тръгнете за плажа. Така ще дадете време на кожата си време да поеме продукта, да усвои предпазващите я вещества и фактори и ви гарантира сигурност. Ако не успеете, не сваляйте дрехите си на плажа докато не започнете да нанасяте слънцезащитния продукт върху кожата си.


Грешка 2. Вярвате 100% на етикетите върху продуктите.

Недейте. Защото много от компаниите тестват продуктите си в среда, близка но не абсолютно еднаква с реалната, използвайки повече продукт, отколкото повечето хора в действителност използват. Да не забравяме че не стоим мирно без да се докосваме до предмети, къпем се, плуваме. Всичко това намалява процента на защита, обявен върху тубичката.
По-добрата стратегия. Независимо какво пише на опаковката на продукта, нанасяйте го всеки път след като излезете от водата, особено в часовете, когато слънцето е най-силно.


Грешка 3. Забравяте, че слънце има не само на плажа или край басейна.

Знаете ли, че най-застрашеното място от тялото, което жените оставят незащитено и по този начин увеличават риска за меланом, са краката – от глезена до коляното. Това е така, защото през лятото обикновено носим поли, рокли, къси панталони, без да нанесем слънцезащита на кожата, останала „гола” под слънчевите лъчи.
По-добрата стратегия. Използвайте лосион за тяло с UVА и UVВ защита. Търсете продукт, в който има цинков оксид или комбинация от авобензон и октокрилен и е с SPF 30.

Грешка 4. Мислите си, че с тен изглеждате по.млади и секси? Ако наистина се харесвате повече с тен, може би е време да промените начина си на мислене.
По-добрата стратегия. Ако искате да бъдете здрави и да нямате проблем с един от най-разпространените видове рак – меланомът, вземете мерки веднага. Вместо да стоите в солариума или да се пържите на плажа, използвайте автобронзант!

Грешка 5. Не носите слънчеви очила, когато наистина има нуда да го правите. Повечето хора носят слънчеви очила между 10,00 сутринта и 15,00 ч. следобед. По това време обаче слънцето е високо и очите ви реално са на сянка. Рано сутрин и късно следобед, когато слънцето е много по-ниско на небосвода, очите ви са по-застрашени. UV лъчите могат да предизвикат катаракти, дегенерация на макулата или рак (5-10% от всички случаи на рак).
По-добрата стратегия. Носете слънчеви очила винаги, когато сте навън и има слънце. Изберете продукт, който да ви защитава 99-100% от UVA и UVB лъчите – колкото по-голяма (широка) е рамката, толкова по-защитени са очите ви. Най-добре ги купете от специализиран магазин или оптика, за да сте сигурни, че наистина ще ви защитят.

Грешка 6. Не сте посетили дерматолога си от повече от година. Мислите си, че щом няма видими щети, значи сте ок и няма от какво да се притеснявате. Но не е така. Поне веднъж годишно трябва да посетите дерматолог, който да види какво е състоянието на кожата ви.
По-добрата стратегия. Когато ви предстои преглед при друг специалист – например, зъболекаря, запазете си час и при дерматолога!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *