ЗдравеНовинки

8 житейски правила, за да бъдеш щастлива

Сигурно се чудиш каква е тайната на жената, чийто очи винаги блестят, настроението й е оптимистично? Дали е съдба или пък въпрос на гени? А може би се дължи на специална диета? Всъщност психолозите твърдят, че няколко съвсем обикновени житейски правила могат да те направят по-щастлива и уверена в себе си.


Да пестиш? Не, харчи, но за себе си!

Ние, жените, сякаш обичаме да харчим много за нуждите и желанията на околните – децата, мъжа до нас, приятелите. Времето и парите обаче, които отделяме само за нас, сякаш приемаме за разкош. А точно удовлетворявайки собствените желания и необходимости, можеш да се почувстваш по-жива, по-щастлива и доволна. Да се запишеш на курс по пилатес или пък да си купиш малко букетче от пролетни цветя може да ти помогне да опознаеш по-добре себе си и дори да ти даде шанс за по-добра кариера!

Не спирай да размишляваш

Невробиологът Лорънс Катц от университета Дюк твърди, че упражненията, които развиват мисленето, и познавателните упражнения помагат успешно в борбата с остаряването на мозъка и закърняването на някои негови функции. Научи се да се обличаш на тъмно, развивайки способността си да се ориентираш с помощта на допир до предметите, всяка седмица приготвяй по едно ново ястие, следвайки необичайна, прочетена в интернет или някое списание рецепта, упражнявай се да пишеш или рисуваш с лявата ръка.

Бори се със страховете си

Страхът е онова неприятно чувство, което често застава между теб и определена цел. Страхуваш се да не нараниш някого. Страхуваш се, че няма да те вземат на новата позиция, че шефът няма да хареса проекта ти или пък, че приятелката ти ще те зареже за отпуската, защото ще предпочете да замине само с гаджето си… Толкова много страхове вълнуват душата ти. Изправи се срещу тях. Поемай малки рискове, които ще те подготвят за среща с големите страхове. Това ще повиши нивото на самоуважението ти и ще те направи по-щастлива.

Не отблъсквай негативните емоции

Бъди приятелка с тях. Колкото по-навреме ги опознаеш и откриеш причината, която ги предизвиква, толкова по-бързо ще се справиш с тях. Не се дави в големи количества вина. Опитай се намериш действие, което те успокоява и потушава усещането за вина към всички и всичко. Все пак ти не си Господ!

Спортувай

Избери си някакъв вид физическа активност и я практикувай поне в три дни от седмицата. Ако не знаеш какво точно ти се прави, опитай няколко спорта преди да спреш на твоя. Физическото натоварване ще зарадва не само тялото, но и душата ти.

Отнасяй се сериозно към смеха

Той има невероятно положително влияние върху всяка част от тялото ти. Смеейки се ти гориш калории, повишаваш нивото на ендорфин (хормонът на радостта) в организма си, намаляваш нивото на стрес, укрепваш имунната си система. Истинският, дълбок смях ще те накара да почувстваш удовлетворение от себе си и от това, което си свършила досега, ще ти помогне да се справиш с всяка трудност, изпрачила се на пътя ти.

Спри и вдишай аромата на един лимон!

Ароматът на цитруси влияе по необичаен начин върху човешкия мозък – подобрява настроението и повишава имунитета. Изследователи от Департамента по психиатрия на щатския университет в Охайо открили, че мирисът на маслото от лимон засилва позитивните емоции, повишава нивото на серотонин в мозъка. Най-лесно е да сложиш свещ с аромат на лимон на бюрото си или пък просто да разрежеш един плод и да го оставиш отгоре, като го украсиш с канелени или кафеени зърна.


Разпределяй правилно своите финанси

По това как един човек управлява собствените си финанси може да се определи как се отнася той към себе си. Следи внимателно приходите и разходите, не надвишавай баланса на банковата си сметка, внимателно планирай всяка по-голяма покупка. Така винаги ще разполагаш с малко допълнителни пари, които спокойно можеш да похарчиш в края на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *