Добра форма

8 житейски правила, за да бъдете щастливи

Сигурно се чудите каква е тайната на жената, чийто очи винаги блестят, настроението й е оптимистично? Дали е съдба или пък въпрос на гени? А може би се дължи на специална диета? Всъщност психолозите твърдят, че няколко съвсем обикновени житейски правила могат да ви направят по-щастливи и уверени в себе си.

Да пестите? Не, харчете, но за себе си!
Удовлетворявайки собствените желания и необходимости, можете да се почувствате по-живи, по-щастливи и доволни. Да се запишете на курс по пилатес или на сафари с ловната дружинка може да ви помогне да опознаете по-добре себе си и дори да ви даде шанс за по-добра кариера!

Не спирайте да размишлявате
Невробиологът Лорънс Катц от университета Дюк твърди, че упражненията, които развиват мисленето, и познавателните упражнения помагат успешно в борбата с остаряването на мозъка и закърняването на някои негови функции. Научете се да се обличате на тъмно, развивайки способността да се ориентирате с помощта на допир до предметите, всяка седмица приготвяйте по едно ново ястие, следвайки необичайна, прочетена в интернет или някое списание рецепта, упражнявайте се да пишете или рисувате с лявата ръка.

Борете се със страховете си
Страхът е онова неприятно чувство, което често застава между вас и определена цел. Страхувате се да не нараните някого. Страхувате се, че няма да ви вземат на новата позиция, че шефът няма да хареса проекта ви или пък, че приятелката ви ще те зареже за отпуската, защото ще предпочете да замине с приятели… Толкова много страхове вълнуват душата ви. Изправете се срещу тях.

Поемайте малки рискове, които ще те подготвят за среща с големите страхове. Това ще повиши нивото на самоуважението ви и ще ви направи по-щастливи.

Не отблъсквайте негативните емоции
Бъдете приятел с тях. Колкото по-навреме ги опознаете и откриете причината, която ги предизвиква, толкова по-бързо ще се справите с тях. Не се давете в големи количества вина. Опитайте се намерите действие, което ви успокоява и потушава усещането за вина към всички и всичко. Все пак не сте Господ!

Спортувайте
Изберете си някакъв вид физическа активност и я практикувайте поне в три дни от седмицата. Ако не знаете какво точно ви се прави, опитайте няколко спорта преди да спрете на своя.

Физическото натоварване ще зарадва не само тялото, но и душата ви.

Отнасяйте се сериозно към смеха
Той има невероятно положително влияние върху всяка част от тялото. Смеейки се горите калории, повишавате нивото на ендорфин (хормонът на радостта) в организма си, намалявате нивото на стрес, укрепвате имунната си система. Истинският, дълбок смях ще ви накара да почувствате удовлетворение от себе си и от това, което сте свършили досега, ще ви помогне да се справите с всяка трудност, изпречила се на пътя ви.

Спрете и вдишайте аромата на един лимон!
Ароматът на цитруси влияе по необичаен начин върху човешкия мозък – подобрява настроението и повишава имунитета. Изследователи от Департамента по психиатрия на щатския университет в Охайо открили, че мирисът на маслото от лимон засилва позитивните емоции, повишава нивото на серотонин в мозъка. Най-лесно е да сложите свещ с аромат на лимон на бюрото си или пък просто да разрежете един плод и да го оставите отгоре.

Разпределяйте правилно своите финанси
По тава как един човек управлява собствените си финанси може да се определи как се отнася той към себе си. Следете внимателно приходите и разходите, не надвишавайте баланса на банковата си сметка, внимателно планирайте всяка по-голяма покупка. Така винаги ще разполагате с малко допълнителни пари, които спокойно можете да похарчите в края на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *