Дестинации & ДегустацииНовинки

Айфеловата кула – символът на Париж

Айфеловата кула е официално открита и осветена на 31 март 1889 г. Намира се в парка „Марсово поле“ в Париж, Франция, и носи името на инженер Густав Айфел, чиято фирма я проектира и изгражда.

Наричана от парижани „Желязната дама“, кулата е построена между 1887 и 1889 г. като входна арка на Световното изложение и първоначално е критикувана за своя дизайн от водещи френски художници и интелектуалци.

По време на изложението кулата е посетена от около 2 милиона души като за около година успяла да възвърне по-голяма част от средствата, инвестирани в изграждането й. Самото изграждане отнело 2 години, 2 месеца и 5 дни и било определено като значим успех, резултат от техническия и архитектурен напредък.

Висока е 324 метра, приблизително колкото 81-етажна сграда, и е най-високата конструкция в Париж.

Основата ѝ е квадратна, с дължина на страната 125 метра.

Кулата е първата конструкция, надминала както 200, така и 300 метра височина. След добавянето на предавателна антена на върха на кулата през 1957 година, тя изпреварва „Крайслер Билдинг“ със 17 метра. Без отчитане на антената, Айфеловата кула е втората по височина конструкция във Франция след виадукта „Мийо“.

Има три нива, достъпни за посетители, с ресторанти на първото и второто ниво. Най-горната платформа е на 276 метра над терена – най-високата достъпна за публика наблюдателна площадка в Европейския съюз.

Айфеловата кула предлага уникалната възможност да се насладите на Париж от птичи поглед.

Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. Макар че има стълбище и до най-високото ниво, то най-често е достъпно само с асансьор.

Всяка вечер посетителите стават свидетели на страхотно светлинно шоу, което продължава няколко минути и се повтаря през определен интервал от време.

Годишно кулата се посещава от над 7 милиона туристи, като повечето от тях са чужденци, което я превръща и в един от най-посещаваните монументи в света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *