Здраве

Ароматерапията – магията и силата на маслата

Маслата, съдържащи се в растенията, притежават огромни лечебни свойства, които могат да ни помогнат при различни проблеми с физическото и душевното ни здраве.

Благодарение на ароматерапията тяхната сила може да ни подари здраве и добър тонус.

Всъщност ароматерапията е чудесно средство за самопомощ, при това носещо ни огромно удоволствие за сетивата.

Ваните, масажите и инхалациите с ароматни масла могат да повишат имунитета, да укрепят общото ви здравословно състояние, да подобрят настроението. И всичко това – без странични ефекти, ако спазвате указанията за употреба.

Етеричните масла и тяхното действие

Етеричните масла са летливи вещества, които бързо се изпаряват във въздуха. При вдишване те попадат в организма чрез органите на обонянието. В разреден вид, при втриване, молекулите на етеричните масла проникват през порите на кожата. Ваните пък позволяват на маслото да попадне в организма едновременно чрез вдишване и през кожата.
Попадайки в организма, етеричните масла помагат да бъде възстановена нарушената хармония в работата на органите и системите.

Спектърът за въздействие на маслата е широк, но преди всичко те имат антисептични свойства, спомагат за поддържане на душевното равновесие и физическата форма.

Ефективността на терапията зависи от няколко фактора – качеството на етеричните масла, точният им избор спрямо ефекта, който искаме да постигнем, както и от индивидуалните особености на организма.

Ако практикувате ароматерапия у дома, първо се консултирайте със специалист, който да ви обясни начина на използване, дозирането и вида на маслата. Използвайте масла, които са чисти, без примеси, получени при оптимални условия (без минерални подобрители).

Можете да използвате етеричните масла и за пречистване на въздуха у дома от микроби – като сложите една-две капки в специална арома-лампа. Така домът ви ще се изпълни с приятно ухание, което ще ви подари релаксиращо и успокояващо усещане, а въздухът ще бъде пречистен.

Етеричните масла са безценен натурален лечебен механизъм, който подсилва имунната система, укрепва защитните свойства на организма, поставя бариера пред инфекциите; всички органи и системи съхраняват своята активност и устойчивост да се борят с опасните бактерии и токсини.

Ако си вземате вана…

Един от най-приятните начини да се насладите на силата и действието на маслата е като си вземете вана. Напълнете с вода и капнете 1-2 капки от избраното масло. То ще образува тънък слой на повърхността на водата и ще проникне в кожата през порите.

Терапевтичният ефект от ваната е двоен – горещата вода отпуската кожата, а маслото въздейства на организма и отделните органи. В зависимост от показанията, можете да вземате обикновена вана, седяща, само на ръцете или краката. Температурата на водата не трябва да е по-висока от температурата на тялото – 36-37 градуса. А продължителността на процедурата трябва да е 15 мин. Количеството масло при пълна вана трябва да бъде 8 капки; при седяща – 2 капки; във ваната за краката и ръцете – 4 капки. Преди да вземете ваната, се изкъпете добра, а след това не се изполивайте. Ако ви предстои излизане, нека то да стане поне половин час след като сте взели вана.

Използвайте аромалампата, за да се освободите от стреса през деня

Аролампата е най-лесният начин да използване етеричните масла в домашни условия.

Повечето видове действат на един принцип – в съдче с вода се капва от маслото, което отдолу се нагрява. Водата се изпарява и освобождава маслото във въздуха.

Когато избирате аромалампа, съобразете се с това тя да бъде лесна за почистване и за употреба. Между съда с водата и нагревателя трябва да има достатъчно разстояние, така че водата да не се изпари прекалено бързо, а маслото да изгори. По-добрите, но и по-скъпи изпарители, са електрическите. Количеството масло, което ще сложите, зависи от размера на помещението. За малка стая са достатъчни 2-3 капки, за по-голяма – от 6 до 10.

Кое за какво помага?

Бергамот: балансиращо масло, премахва меланхолията и депресията.

Увеличава чувствителността към слънцето, затова не го използвайте, ако ще бъдете дълго време на открито.

Бор: има антисептично, противовирусно, откашлящо, възстановяващо и стимулиращо действие.

Бял равнец: има противовъзпалително и спазмолитично действие, подобрява храносмилането и понижава кръвното налягане.

Салвия (градински чай): антидепресант, премахва тревожността, противовъзпалително, противоспазматично действие, помага при безсъние.

Грейпфрут: намалява апетита; използва се при лечение на затлъстяване, подобрява настроението, облекчава депресията, прочиства организма от токсини, намалява задържането на течности.

Евкалипт: има антисептично и противовирусно действие; използва се за разтриване на гръдния кош; дезинфекцира, помага за откашлянето, понижава температурата; използва се за мазане при болки в мускулите, нормализиращо и балансиращо въздействие.

Здравец: антидепресант; помага при диабет; действа антисептично, балансира хормоните, нормализира и балансира кръвното налягане, леко успокоява; подходящо е при пременструален синдром, нервно напрежение, кожни проблеми и невралгия.

Иланг-иланг: антидепресант, антисептик, афродизиак, седатив, подобрява настроението, облекчава тревожността, намалява стреса, нормализира пулса, понижава кръвното налягане; използва се при хипертония, импотентност.

Канела: използва се за ароматизиране на дома и офиса, освежава въздуха и унищожава гъбичките.

Кедър: антисептик, астрингент, експекторант, седатив; нормализира функционирането на потните жлези; полезен при бронхиални проблеми.

Кипарис: има антисептично, спазмолитично и дезодориращо действие, свива кръвоносните съдове, намалява кашлицата и изпотяването.

Лавандула: полезно като антисептик, за укрепване на имунната система, успокоява и нормализира организма, помага при бактериални и гъбични инфекции, облекчава депресията; намалява възпалението; подходящо при акне, изгаряне, екзема, кожни проблеми, нарушения на съня и стрес.

Лайка: обезболяващо, противовъзпалително и противоспазматично средство, отлично при главоболие; подходящо за вани и масажи.

Лимон: антисептик; увеличава защитните сили на организма срещу инфекциите, добро средство при разширени вени, стомашни язви, тревожност, депресия и храносмилателни нарушения, емулгира и разпръсква мазнините.

Мащерка: действа антисептично, спазмолитично, откашлящо и успокояващо.

Мента: подходящо при главоболие, умора, висока температура, нарушено храносмилане, болезненост на мускулите, проблеми със синусите и стомаха, действа антисептично и спазмолитично, стимулира мозъка, подпомага възстановяването.

Пачули: подходящо за суха кожа, действа като антидепресант, има противовъзпалителни, антисептични и противогъбични свойства; афродизиак.

Портокал: балансира емоциите, подобрява настроението; има спазмолитични и регенеративни свойства.

Роза: антидепресант, антисептик; действа леко успокояващо, подходящо при женски проблеми, импотентност, безсъние и нервност.

Розмарин: действа обезболяващо, антисептично, спазмолитично; стимулира мозъка, подобрява кръвообращението; подходящо при целулит, пърхот, оплешивяване, проблеми с паметта, главоболие и болезненост на мускулите. Ако се появи раздразнение, спрете приложението. Не го използвайте неразредено направо върху кожата. Вдишвайте го внимателно, ако имате астма или бронхит. Не го използвайте при епилепсия.

Сандалово дърво: антидепресант, антисептик, експекторант, афродизиак, действа овлажняващо на кожата; подходящо при бронхит и нервност, успокоява ума и тялото.

Тамян: противовъзпалително, антисептично, успокоително, откашлящо действие; подпомага възстановяването на клетките, помага при бронхит.

Въпроси и отговори

* Какъв е срокът на годност на етеричните масла?

До 3 год., с изключение на цитрусовите, които трябва да се използват не по-късно от 1 година.

* Как да ги съхранявате?

На тъмно, недостъпно за деца място, с постоянна температура.

* Възможно ли да се получи алергия от маслото?

Леки алергии могат да предизвикат някои синтетично произведени масла.Затова при ароматерапията се препоръчва употребата на 100% натурални продукти. Ако ви предстои сеанс при ароматерапевт, задължително кажете дали имате някаква алергия – от шоколад, антибиотици, студ… Специалистът най-добре ще прецени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *