Дестинации & ДегустацииНовинки

Аврен – селото, в което можете да наблюдавате метеори

В селото с най-висока надморска височина в област Варна – Аврен (с кота 328,8 м), се намира астрономическа база, която е номер едно в света по наблюдение на метеори. Тя служи за обучение на любители астрономи. 

Общината е финалист за седмото издание на Черноморските Оскари, съобщава ВИП Комюникейшън. Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в Слънчев бряг на 6 август 2021 г. от 19 ч., а сцена на престижното събитие ще бъде емблематичният Сикретс Клуб, бивш Мания.

Община Аврен включва 17 населени места и курортен комплекс „Камчия“.

Резерватът е с площ от 842 хектара и е разположен по двата бряга на река Камчия. Заради важното си екологично значение в началото на 80-е години е включен в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО. Обявен е за буферна зона с 70 хектара горски площи и 160 хектара поземлен фонд.

Интересни са двата разлива на река Камчия под морското ниво (азмаци). В лонгозната гора и заблатените територии са установени 245 вида растения, а в самата река се срещат 25 вида риби, което съставлява по-голямата част от българската сладководна ихтиофауна.

На територията на резервата има 258 вида птици, които са около 60% от установените видове в България.

Крепостта Петрич кале е изградена върху естествено укрепена скална издатина и е била важна за отбранителната система на средновековната българска държава. Намира се на 4 км северно от село Аврен и на километър източно от гара Разделна, по жп линията Варна – София. Наблизо има построена туристическа хижа. Скалите около крепостта предлагат отлични условия за алпинизъм.

През 2012 година археолози от Регионалния исторически музей – Варна откриват крепостни стени, малка еднокорабна църква със странна абсида. Разкрити са гробове, намерени са монети от времето на Владислав Варненчик и Османската империя, също така много стрели, пръстени, колани, накити и много железни предмети. Крепостта Петрич кале е вписана в регистъра на обектите с национално значение през 1968 година.

В южното подножие на средновековната крепост Ак виран в местността Кешишлика край село Аврен се намира скалният манастир Благовещение. Изсечен е в скалите и вероятно съществува от ХІІ–ХІV век.

През първата половина на 80-те години в с. Султанци (Царевци от 1987 г.) е създаден Етнографски комплекс „Св. Св. Константин и Елена”, проектиран от арх. Камен Горанов. Комплексът включва реставрирано килийно училище от 1862 г. и църква „Св. Св. Константин и Елена“ от 1864 г., които се намират в един двор.

Християнската религия навлиза в района на с. Царевци през късната античност. Тогава и през средновековието землището на селото се числи към Варненска митрополия. Църквата е построена през 1864 г., осветена е през 1868 г. Варненско – Великопреславската митрополия я води на отчет от 1870 г. Част от камъните за строежа на храма са взети от крепостите в землището на селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *