Барби вече гледа и към Космоса

Компанията Mattel пусна на пазара кукла, вдъхновена от Анна Кикина, единствената жена в отряда на руските космонавти.

През есента на 2022 г. Роскосмос ще изпрати на МКС Анна Кикина, единствената жена в отряда на руските космонавти, съобщава ТАСС.

35-годишната Анна е родена на 27 август 1984 г. в Новосибирск. Завършва училище със спортен профил. През 2006 г. получава инженерна диплома по специалността „Защита при извънредни ситуации“ от Новосибирската държавна академия за воден транспорт. Две години по-късно, през 2008 г., тя получава още една диплома в същия университет, този път като икономист-мениджър със специалност „Икономика и управление на предприятия (транспорт)“.

По-късно Анна става радиоводещ в „Радио Сибир“. Увлича се по рафтинг и парашутизъм.

През 2012 г. Анна разбира, че Роскосмос е обявил конкурс за космонавт-изпитател и решава да участва.

„Беше като гръм от ясно небе. Живеех си живота и изведнъж колега от радиостанцията съобщи, че е открито набиране в корпуса на космонавтите. Приех новината съвсем на шега и дори казах с насмешка: „Да, ще летим скоро“. Когато разбрах, че това е истина, се улових да мисля за това, че искам да бъда космонавт“, припомня си Кикина за решението си да подаде документи за конкурса.

На 27 юни 2020 г. в официалния акаунт в Twitter на Роскосмос се появи съобщение, че Кикина ще замине за МКС в състава на руския екипаж след 2 години.

В интервю за списание Glamour Кикина признава, че в деня на първия космически полет в живота ѝ няма да има време за романтика.

„Стартът, изстрелването, приближаването и скачването с космическата станция са ключови фази на полета. Не е най-подходящият момент за възторг. Само след свързване с МКС, вероятно можете да се отпуснете малко, да наблюдавате Земята и да осъзнаете, че мечтата ви се е сбъднала“, казва Анна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *