(О)позиция

Белият цвят – символът на протеста

Вчера с Филип видяхме гълъб. Бял. Казах му, че това е цветът на мира, на съгласието, на невинността. И цветът, който често се използва от хората, които протестират. Всъщност бялото си има своя история като любимо на протестиращите от цял свят.

Представителките на Международния женски съюз за християнска умереност носят бели ленти.
В Нова Зеландия има период, в който се печата вестник Бяла панделка.

Белият цвят се налага като основен за протестиращите през 1908 г. Тогава редакторът на вестник Votes for Women – Емилин Петик-Лоурънс определя значението на три цвята от палитрата – бялото (чистота), зеленото (надежда) и пурпурното (достойнство). Белият обаче е основен – донякъде, защото стои доста добре на черно-белите фотографии.

Първото масово бяло шествие се състои през 1908 г. в Лондон – тогава 300 хиляди жени се обединяват в протест за своите права. 

Оттогава до днес белият цвят е използван многокртно от протестиращи.

През 1969 г. в бял костюм отива на работа Ширли Чисхолм – първата чернокожа жена, избрана в Конгреса на САЩ.

Белият цвят става символ и на предизборната кампания на Хилари Клинтън през 2015 г. 

През 2018 г. дамите от Демократичната партия се появяват в конгреса, облечени в бяло – за да подчертаят рекордния брой жени, успели да влязат в Конгреса.

В бяло американките протестират срещу имиграционната политика на Тръмп по време нна кампанията Families Belong Together.

Жените в Беларус облякоха бели дрехи по време на протестите срещу насилието на полицията. 

През годините протестиращите използват и други цветове – черно (движението  #MeToo), розово (жените протестират срещу Тръмп), но в много по-малка степен, отколкото бялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *