Добра форма

Безупречна линия преди празника

Новата година съвсем скоро ще почука на вратата, а за да я посрещнем в идеална форма, ще трябва да се потрудим малко. Предлагаме ви съветите на 10 диетолога.

1. Не търсете диети, просто започнете да се храните правилно – без да преяждате, без тестени изделия, сладкиши или пържено.

2. Избирайте в менюто си продукти, които „чистят” стомаха и дебелото черво – овесени ядки, сини сливи, кисело мляко, ябълки, риба, пилешко.

3. Откажете се от алкохола, защото той дава на организма ви прекалено много излишни калории. Освен това когато пием, имаме по-голям апетит за вредните храни – пържено, солено…

4. Добре би било да спазвате определен режим – да се събуждате и заспивате в едно и също време, както и да се храните по едно и също време – на закуска, обяд и вечеря.

5. В никакъв случай не гладувайте. По-добре хапнете нещо малко – например, ябълка, портокал, сушени плодове или ядки, вместо да умирате от глад.

6. Ако не можете да се откажете от сладкото напълно, диетолозите съветват да го хапвате до 12,00 часа на обяд, в определено количество.

7. Задължително пийте повече вода, ако искате да свалите килограми. Винаги дръжте под ръка една половинлитрова бутилка и отпивайте всеки път, когато ви се прииска да хапнете нещо.

8. Откажете се или намалете консумацията на сол и захар. Ще го постигнете лесно, ако у дома готвите, а не консумирате полуготови храни.

9. Яжте поне 3-4 часа преди да си легнете, а преди сън не пийти много течности.

10. Ако имате време, можете и да поспортувате. Диетолозите са категорични, че сутрешните физически натоварвания са много по-ефективни. Можете да ги практикувате и у дома. Достатъчни са ви 30 минутки.

Ако успеете да спазите всички 10 съвета, ви гарантираме, че до настъпването на Новата 2024-а ще тежите с 5 кг по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *