Дестинации & Дегустации

БГ летни маршрути

България е прекрасна. Особено през лятото, когато ни предлага възможности за планински разходки, турове до манастири и църкви с интересна история. Възможности за запознаване с историята на красиви местенца.

С дъх на борова гора

Ако търсите местенце недалеч от София, където да отпуснете душата си далеч от изкушенията на забързания град, препоръчваме ви радомирското село Дрен. Намира се точно на 50 км от столицата. Едно красиво местенце в полите на Верила, заобиколено от борови гори. Тук можете да ловите риба в близките два язовира, да си направите барбекю, да се разходите им гората, да надникнете в уникална църква „Света Петка”, построена през 1844 г. и изографисана от майстор Никола Образописец и неговите ученици. Можете да отидете и до манастира „Св. Богородица”, разположен в планината над селото.

В сърцето на Балкана

Искате нещо интересно, уютно, еко? Значи посоката ви е Троян. Тук ще откриете известният Троянски проход, Троянския манастир, троянска керамика, троянска сливова… Троян и селата около него са привлекателно кътче в България, което хората тук са превърнали в приятно място за уединение, почивка, балнеолечение, спорт, туризъм и забавления. Има за всеки по нещо – за любителите на планината и природата, за тези, които искат да научат повече за историята, за авантюристите, за хората, които обичат, за традиционалистите и за хората на изкуството. Троян е място за тези, които искат да се научат на дърворезба, керамика или пък тайната в изваряването на прословутата троянска сливова.

Параклис привлича в Пирин

„Успение Богородично” се извисява високо в планината край село Мосомище и привлича като магнит туристи от различни краища. Можете да дойдата по всяко време, отворено е. Строежът е направен с дарения от местните хора. Край параклиса има монтиран над 6-метров светещ кръст. „Вярата е това, което ще ни съхрани и ще ни помогне в трудните моменти.”, казват жители на Мосомище. Много от тях вярват, че мястото е свещено. Посетителите пък разказват, че тук се случват чудеса…

В къщата на Йовков

Обичате старите къщи, занаятите и вкусната кухня? Представяме ви Жеравна. Тя ще ви предложи красотата на старите си къщи, направени от камък и дърво и потънали в много зеленина. Това е едно от най-красивите кътчета в страната с богата история. Селището е архитектурен резерват, в който 172 къщи са паметници на културата. Сред тях е и родната къща на големия Йордан Йовков, построена е през ранното Възраждане, в края на XVIII и началото на XIX в. Родният дом на автора на „Албена”, „Индже”, „Песента на колелетата” впечатлява с голямата си стряха, плочника и лозницата пред къщата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *