Новинки

Честит Национален празник, Българи!

Днес – 3 март – отбелязваме 146 години от Освобождението на страната от османско робство. Събития по случай празника ще има в цялата страна и в различни точки по света. 

На 19 февруари 1878 г. по стар стил в руската главна квартира в Сан Стефано е подписан Санстефанският мирен договор. С договора се слага край на войната.

Условията на договора се изработват въз основа на Одринското примирие („Основание на мира“), подписано на 31 януари 1878 г. в Одрин.

С него се урежда положението на България – тя става автономно васално княжество с народно християнско правителство и народна милиция.

Границите обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунска област и Халкидическия полуостров).

Договорът предвижда начело на държавата да стои княз, избиран от населението и одобряван от Високата порта, и със съгласието на Великите сили.

Въвеждането на новото управление и надзорът за неговото прилагане се поверява на руски императорски комисар за срок от две години. За същия срок за осигуряване на реда в страната се предвижда да останат руски войски. Забранява се пребиваването на османски войски в княжеството.

Договорът урежда и въпросите за годишния данък, който България трябва да плаща на Османската империя за недвижимите имоти на поданиците ѝ в България.

Великобритания и Австро-Унгария обаче се обявяват против Санстефанския договор.

Според тях, той застрашава техните интереси. Затове през юни 1878 г. е свикан е Берлинският конгрес (13 юни-13 юли 1878). Той разкъсва територията на страната.

За първи път Денят на освобождението на България се чества на 19 февруари 1880 г.

От 31 декември 1887 г. 19 февруари започва да се отбелязва като Ден на освобождението на България.

След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. за първи път празникът е отбелязан по нов стил на 3 март 1917 г.

Отбелязвал се е като официален празник до октомври 1951 г., когато е отменен с Кодекса на труда.

Честването му е възстановено през 1987 г.

Датата на подписването на Санстефанския мирен договор – 3 март, е обявена за национален празник на България на 27 февруари 1990 г. от Народното събрание.

От 5 март 1990 г. се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско робство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *