Новинки

Честит празник: Съединението прави силата

На 6 септември рано сутринта войските, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Николаев и четата на Продан Тишков, влизат в града, обкръжават конака и арестуват Гаврил Кръстевич.

Румелийското правителство е свалено.

Провъзгласявате Съединението на Южна и Северна България.

На този ден българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях.

В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре – днешният град Съединение.
С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

Но не трябва да забравяме, че Съединението се случва първо в Панагюрище – на 2 септември 1885 г.

Решението да се пристъпи към съединение с Княжество България под егидата на княз Александър I Батенберг е взето от Българския таен централен революционен комитет, с председател писателят и революционер Захарий Стоянов още на 25 и 26 юли 1885 г. Съвещанието е проведено в сегашното с. Първенец, Пловдивско.

„На 2 септември 1885 г. трима младежи, членове на комитета в Панагюрище, започват да викат по улиците на града „Долу Румелия! Да живее Съединението!“ и биват заловени от околийските власти. Разбирайки това, много бързо панагюрци излизат въоръжени и се събират на спонтанен митинг пред църквата „Света Богородица“. Множеството наброява около 2 хиляди човека. Всички настояват да бъдат освободени тези трима младежи. Тогава околийският началник разбира, че много бързо трябва да се действа, тъй като този многохиляден митинг е неудържим, а хората в него са въоръжени и в крайна сметка младежите съединисти са освободени.

На практика този митинг, който се събира в Панагюрище с призива „Долу Румелия! Да живее Съединението!” поставя началото на Съединението в България.“

6 септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Един акт на единение, станал факт благодарение на самоотвержената и героична борба на българския народ! Единие, от което се нуждаем и днес, за да продължим гордо напред. Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *