Цветница е! Честит празник!

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница.  Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Днес празнуват всички, които носят имена на цветя и растения. 

Празник се отбелязва винаги в шестата неделя на Великденския пост.

Обичаят повелява рано сутрин на портата или врата на всяка къща да се закачват венчета от върбови клонки, които пазят от зло, носят здраве и плодородие.

Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат Христос в Йерусалим. Затова и  празникът е познат като Връбница.

Клонките се освещават заедно с пролетните цветя чрез молитви в църквата и се занасят в дома за здраве.

Част от върбовите клонки се слагат пред икона, за да пазят дома от злини. От останалата част се оплита върбово венче, което се поставя над входната врата.

Поверието гласи, първо да донесете новите върбови клонки от църквата за здраве и след това да изхвърлите старите в течаща вода с всичката негативна енергия, която се е събрала и ви е предпазвала от болести и неприятности.

Привечер на Цветница момите и ергените за последен път играят лазарското хоро и момите хвърлят в реката върбови венчета за късмет и берекет.

Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *