Дъглас Адамс: Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки

Дъглас Адамс, авторът на „Пътеводител на галактическия стопаджия“, днес има рожден ден.

Романът „Пътеводител на галактическия стопаджия“, който започва като радиокомедия през 1978 г., се превръща в „трилогия“ от пет книги. Продава се в 15 милиона копия до края на живота му. По него е направен телевизионен сериал, няколко пиеси и комикси, компютърна игра и игрален филм през 2005 г.

Приносът на Адамс към радиото във Великобритания е отбелязан в Алеята на славата на британската Радио академия.

Адамс е автор и на „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ (1987) и „Дългият мрачен следобеден чай на душата“ (1988) Както и „Смисълът на живота“ (1983) с Джон Лойд и „Последна възможност за виждане“ (1990) с Марк Каруърдайн и три сценария за телевизионния сериал „Доктор Кой“.

Адамс става известен като природозащитник и любител на бързи коли, камери и компютри.

Той е заклет атеист и представя идеята за чувствителна локва, която се събужда една сутрин и си мисли „Намирам се в интересен свят – в интересна дупка – пасва ми хубаво, нали? Всъщност ми пасва зашеметяващо добре, трябва да е била направена специално за мен!“

Напуска този свят на 11 май 2001 г.

Днес си го спомняме с няколко негови мисли и цитати…

„Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.“

„В магазина на хотела имаше само две прилични книги, и аз ги бях написал и двете“

„Основната разлика между някой на моята възраст и някой на вашата е не колко знам аз, а колко съм забравил.“ („Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“) 

„Светлината работи… Гравитацията работи… С всичко друго трябва да рискуваме.“ („Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“) 

„Тази планета има — или по-точно имаше един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни малки зелени късчета хартия. И това е много странно, защото, общо взето, тези малки зелени късчета хартия съвсем не бяха нещастни.“ („Пътеводител на галактическия стопаджия“)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *