ЗдравеНовинки

Дами, превенцията е най-доброто лечение!

На 8 май отбелязваме Световния ден за борба с рака на яйчниците. Тази година той минава под надслов „Силни Заедно“.

Ракът на яйчниците (овариален карцином) е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света. Той засяга предимно дамите над 50-годишна възраст в менопауза.

В България всяка година около 800 жени чуват диагнозата рак на яйчниците.

В ранен стадий, симптомите на болестта може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до диагностициране на до 80% от случаите в напреднал стадий.

Проучване, проведено сред повече от 1500 жени от цял свят, които живеят с диагнозата рак на яйчниците, показва, че 9️ от 10 жени са имали няколко симптома преди поставяне на диагнозата, независимо от стадия и вида на рака.

66% от жените не са чували за рак на яйчниците преди да бъдат дигностицирани.

„Информираността е водеща за всеки пациент и за това е много важно да говорим за рисковите фактори и превенцията на това коварно заболяване. Пациентите трябва да се обръщат към подходящите лекари в специализирани лечебни заведения, за да могат да получат навременна диагноза и адекватно лечение.“, коментира Нана Гладуиш от „Една от 8“ в специално събитие, посветено на световния ден.

„Около 95% от жените с рак на яйчниците съобщават за симптоми. Единственият проблем е, че повечето симптоми са неясни и могат да бъдат негинекологични и поради тази неспецифичност, над 80% от случаите на овариален карцином се диагностицират в напреднал стадий. Честите симптоми са: подуване на корема (увеличена обиколка), чувство на бързо засищане при хранене, често уриниране, коремна или тазова болка. загуба на апетит и загуба на тегло, силна умора.“, коментира д-р Светлозар Славов от СБАЛАГ „Майчин дом“ – София.

Има няколко фактора, които могат да увеличат риска – възраст (над 35 г.), наднормено тегло, късно забременяване или липса на бременност, ранна първа менструация, късно настъпване на менопауза, прием на хормонална терапия след менопауза, фамилна история за рак на яйчник, гърда или дебелото черво, носителство на BRCA мутация. Най-честата причина за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция, а най-често мутиралите гени са BRCA1 и BRCA2, казва д-р Таня Златанова от „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *