ЗдравеНовинки

Дъвките са полезни за здравето? Не съвсем…

Съставките в дъвката са безвредни, а самото дъвчене може дори да бъде полезно за психическото и физическото здраве на хората, търдят някои. Но това не е съвсем вярно.

При някои хора дъвченето причинява болки в челюстта или главоболие, казва „Здравна линия“.

Хората дъвчат различни „дъвки“ от хиляди години, а първите дъвки са направени от сок от дървета, като хвойна или манилкара. Повечето съвременни дъвки обаче са направени от синтетични материали.

Много хора използват дъвка всеки ден и причините са различни: някои искат да прикрият лошия дъх след хранене, а други смятат, че дъвката ги отпуска.

Но както показват последните научните изследвания, дъвката не е напълно безвредна за човешкото здраве. Не е много добра и за природата.

Дъвченето на дъвка може да доведе до синдром на раздразнените черва, който засяга 45 милиона души годишно. Няма значение дали дъвките са без захар, защото съдържат вреден изкуствен подсладител, който често действа слабително на тялото ни и причинява храносмилателни проблеми.

Дъвченето на дъвка влошава здравето на зъбите. Подобно на сладките храни, дъвката подхранва оралните бактерии, които образуват плака върху зъбите ни и увеличават риска от кариес.

Причиняват главоболие. Постоянното дъвчене и движение на челюстта увеличава възможността от натрапчиво главоболие. Не се препоръчват за хора, които имат мигрена.

Стари и вкаменени дъвки могат да се видят почти навсякъде в природата, защото са трудни за разграждане, като се има предвид, че са направени от синтетични материали и полимери.

Ако обичате да дъвчете, предпочитайте дъвки, които са биоразградими и направени от естествени съставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *