Любопитно

Димитровден бележи началото на зимата

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски.

Ако на Димитровден месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите.
Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

На Димитровден се извършва и обичаят „полазване“ – старинна практика да се гадае в този ден по първия гост в дома.

Вярва се, че ако в къщата първо влезе момче, през годината ще се раждат повече мъжки животни.
Ако посетителят е добър, сръчен и имотен човек, годината ще е здрава, богата и успешна.

Традиционната трапеза на празника е богата и на нея задължително присъстват курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле – с петел, ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки, печени ябълки, рачел, тиква.

Времето от Димитровден до Никулден народът нарича „Сиромашко лято“.

На Димитровден празнуват Димитър, Димитрина, Димитричка, Димитра, Диман, Димана, Димка, Димо, Митра, Митре, Митьо, Митка.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците цяла година.

В народния календар честването на свети Димитър се свързва с края на лятото и есента и началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки.

Иманярите вярват, че в нощта срещу Димитровден небето се отваря и заровените жълтици блещукат със синкав пламък.

На Димитровден започва и подготовката за т.нар. “миши празници”, които започват от следващия ден. Жените не трябва да се захващат с никаква домакинска работа, за да не разсърдят мишките, които могат да проядат всичко, изработено през годината. Не се шие, тъче, преде и плете.

Мъжете не трябва да загребват жито от хамбара или да ронят зърно от събраната царевица. За да “замажат” очите на мишките, трябва да замажат с кал праговете на къщата, ъглите, хамбара, кошовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *