Музикантът Елтън Джон подкрепи водещи британски благотворителни организации, като призова за по-широко тестване за вируса ХИВ, за да няма нови разболели се в Англия до 2030 г., съобщи фондация „Томсън Ройтерс“, цитирана от БТА.

За да отбележат Световния ден за борба със СПИН, Комисията по ХИВ, Националният тръст срещу СПИН и фондацията срещу СПИН на Елтън Джон публикуваха 20 препоръки за изкореняване на новите случаи на предаване на вируса за 10 години.

Те призоваваха тестовете за ХИВ да станат стандартна практика при регистриране на нов пациент от лекар, при правене на цитонамазка или при приемане в спешно отделение на болница. Организациите предложиха също тестовете да се предлагат в аптеките в зоните с повече заразени.

Съществуват опасения, че пандемията от Covid-19 се отрази върху достъпа до тестове и лекарства за ХИВ/СПИН.

„Това, което научихме тази година, е колко важни са тестовете. Тестването за ХИВ е в основата на прекратяването на новите случаи в Англия“ – каза Елтън Джон.

Неговата фондация е набрала почти половин милиард долара за борба срещу ХИВ/СПИН.

„Тестовете за ХИВ да са достъпни и да са норма в цялата здравна система, означава не само хората да се лекуват, но и изследванията да станат рутинни. Това би премахнало част от стигмата, която ни пречи“, допълва музикантът.

Повече от 38 милиона души са заразените с вируса ХИВ по света. Пандемията от СПИН е отнела живота на около 33 милиона души, откакто започна през 80-те години на миналия век.

Във Великобритания заразените със СПИН са около 100 000.

Комисията за борба с ХИВ ще препоръча Англия да стане първата, елиминирала предаването на ХИВ до 2030 г., като се стреми към намаляване на случаите с 80% до 2025 г.

„Тази цел е напълно постижима“ – заяви Дебра Голд, изпълнителен директор на Националния тръст срещу СПИН. – Но това няма да се случи, ако не правим нищо за нея и само продължаваме както досега“.

Притесненията нарастват от няколко месеца, че ограниченията заради новия коронавирус може да са се отразили на постиженията срещу болестта във Великобритания, където случаите намаляха с 10% от 2018 г. до 2019 г. и с 30% от 2014 г.

Макар и да е възможно достъпът до лекарства и тестове да е нарушен, карантинните мерки може и да са имали положителен ефект за „прекъсване на веригата на предаване на вируса“, защото по-малко хора са правили секс, добави Голд.

„Рано е да знаем какво се случва по отношение на диагностицирането на новите заразени с ХИВ“ – каза тя.

Остават и многото болни от СПИН и дори новите случаи на зараза да бъдат елиминирани за 10 години в Англия, е много важно да бъде премахната стигмата и дискриминацията, които ги заобикалят.