ЗвездиНовинки

Ема Томпсън: Минеш ли 50-те години, все едно ставаш невидима

Дейм Ема Томпсън е английска актриса, комик, сценаристка и писателка. Родена е на 15 април 1959 г. в квартал Падингтън, Лондон, в семейството на актьорите Ерик Томпсън и Филида Лоу. Има една сестра – Софи Томпсън, която също е актриса.

Духовността й се култивира рано, благодарение на творческата семейна атмосфера.

Тя е популярна и отлична студентка. Следва английска литература в Кеймбрид. И става част от университетската Група от Рампата. Това е най-известната трупа, където преди са се срещнали много от членовете на Монти Пайтън.

По покана на президента на клуба Footlights – Мартин Бергман, Ема Томпсън се включва в трупата, занимаваща се със скеч комедия. Тя е първата жена-член.

Уикипедия

По същото време в Footlights членуват Стивън Фрай и Хю Лори, с втория от които Ема има връзка.

Томпсън завършва през 1980 г. и се впуска в кариера в областта на забавленията.

Скоро получава първото си важно участие в телевизионна програма. Става въпрос за комедийната пародия „Алфреско“, написана и представена лично от Ема и колегите й от Рампата – Стивън Фрай и Хю Лори. Работата й в тв комедийни програми продължава и през средата на 80-те, обикновено с партньори от Рампата и най-често с актьора Роби Колтрейн.

През 1985 г. отново си сътрудничи със Стивън Фрай. Този път в сценичната адпатация на пиесата „Аз и моето момиче“ – постановка на Лондонския Уестенд, в която Ема играе ролята на главната героиня Сали Смит. Спектакълът бележи успех, рецензиите са положителни. А силата на изпълнението на Томпсън я отвежда до кастинга за главна роля в минисериала на Би Би Си „Под знака на войната“. В него Ема Томпсън и Кенет Брана пресъздават английска двойка, която живее в Източна Европа в годината, през която избухва Втората световна война. За своето изпълнение Томпсън печели наградата на БАФТА.

„Току-що съм взела шофьорската си книжка“, е написала под тази снимка Ема в Инстаграм

Омъжва се за Кенет Брана през 1989 г. Двамата продължават професионално да работят заедно и създават продуцентска компания. В края на 80-те и началото на 90-те участва в поредица успешни телевизионни и филмови продукции, особено забележителна сред които е ролята й в „Имението „Хауърдс енд“.

Носителка е на два „Оскар“-а, две награди „Златен глобус“ и три награди на БАФТА.

Известна е с ролите си в „Имението „Хауърдс Енд“ (1992), „Остатъците от деня“ (1993) и „В името на Отца“ (1993), както и с адаптирания сценарий и главната роля във филма „Разум и чувства“ (1995).

Има четири култови цитата, които споделяме днес с вас:

„Не мога да понасям тази нова култура на моментната известност“.

„Осъзнах че, че във всички велики истории, дори и с щастливо продължение, винаги има нещо тъжно“.

„Напълно приемливо е прекрасният Джордж Клуни да се снима във филми с жена, която е 30 години по-млада от него. Но ако аз трябва да изиграя романтична връзка с мъж, се налага да ексхумират някого, защото аз вече съм на 61 години…“

„Минеш ли 50-те години, все едно ставаш невидима“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *