ЛюбопитноНовинки

Еньовден е! Билките са лековити, денят е магичен!

Еньовден е! На 24 юни Българската православна църква празнува рождението на свети Йоан Кръстител.

Смята се, че слънцето изгрява много рано, изкъпано в „жива вода“, преобръща се три пъти и се връща назад. За този ден се казва още, че „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“, което намеква за далечното начало на зимата и за това, че Слънцето вече започва, макар и бавно, да слиза към хоризонта.

Според народните вярвания всички болести на Еньовден се къпят в „жива вода“ и от изтърсените капки се образува росата, която е лековита.

Преди изгрев слънце се берат полски цветя, от които се прави голям венец, през който всички се провират за здраве, а цветята от венеца се пазят цяла година.

В българския народен календар 24 юни е Еньовден. Ден на Слънцето, предците ни са вярвали, че тази сутрин „слънцето трепти“, когато изгрява.

На Еньовден започва далечното начало на зимата.

Според народните вярвания в ранното утро на Еньовден лечебната сила на билките е най-голяма.

Затова с тревите, набрани преди изгрев, билкарите плетат еньовски венци от 77 билки и половина, защото предците ни вярвали, че толкова са човешките болести.

На еньовденския обред участват само жени. Всички са облечени в бяло и ходят боси по росата преди изгрев слънце и заиграват хоро.

През венците за здраве се проврат малки и големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *