Ето кои хора трябва да си вземат коте и кои – куче

Отдавна е известно, че собствениците на домашни любимци са по-здрави и енергични и се усмихват по-често. Много лекари и психолози препоръчват общуването с определени животни, заради терапевтичния им ефект.

Този вид лечение е особено популярен в Италия, Франция, Америка и Канада.

Многобройни проучвания показват, че домашните любимци наистина могат да помогнат преди всичко на емоционално ниво.

Кучетата се препоръчват за меланхолични и самотни хора, склонни към депресия. Техните собственици са принудени да се движат повече и да бъдат физически активни, защото кучето обича да се разхожда и тича.

То помага на родителите в големи семейства да се отърват от стреса, защото децата са щастливи да прекарват времето си с домашния любимец.

Котките пък облекчават кръвното налягане, тъй като гальовното им отношение действа успокоително на организма и нормализира пулса, а най-честата причина за високо кръвно налягане (хипертония) са напрежението и стресът. Освен това котката помага на човек да заспи по-лесно, извлича негативната енергия и облекчава болката.

Птиците, дори когато са в клетка, също имат терапевтичен ефект. Тяхното весело чуруликане и подскачане влияе положително на настроението на собственика, стимулира концентрацията и облекчава негативните мисли и стреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *