Дестинации & Дегустации

Ето кой е най-дъждовният град в Европа

Онлайн търсачката за настаняване под наем Holiday анализира най-дъждовните градове в Европа, използвайки данни от приложението World Weather Online.

И се оказва, че вторият по големина град в Норвегия – Берген, със средно 12,7 дъждовни дни на месец и 8,8 милиметра валежи на ден, е най-дъждовният град в Европа.

Но норвежците не се страхуват от дъжд… Те всъщност не го приемат за лошо време. Казват, че има само „зле облечени хора“, съобщава хърватският портал „Punkufer“. А властите насърчават всеки желаещ да посети Берген, независимо от прогнозата за времето – заради красивите паркове, музеи, галерии и фиорди наблизо.

Но защо вали толкова много дъжд в Берген?

От една страна градът има специфично географско положение. Намира се в югозападната част на Норвегия, на брега на Северно море и е заобиколен от седем планини. Всичко това прави мястото податливо на продължителни и обилни валежи.

Най-дългото непрекъснато дъждовно време в Берген е регистрирано в края на 2006 г. и началото на 2007 г. Тогава е валяло 85 дни подред – от 29 октомври до 21 януари.

Най-дългият дъждовен сезон в Берген през летните месеци е регистриран през 1952 г., когато валя непрекъснато от 1 до 24 юни.

Средната лятна температура варира от 9,9 до 20,7 градуса по Целзий, като юли е най-топлият месец, пише „Куриер“.

Ако имате възможност да посетите Берген, съветът е – направете го. Но не забравяйте да вземете чадър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *