Здраве

Ето защо е добре да хапвате телешки черен дроб

Телешкият черен дроб има специфичен вкус и висока концентрация на витамини, минерали и други основни хранителни вещества.

Една порция от около 85 г съдържа приблизително 160 калории, 4,5 г въглехидрати, същото количество общи мазнини, 25 г протеин, натрий, мед, цинк, селен, фосфор, желязо, калий, витамини A, D и B6, B12.

А впечатляващият хранителен профил, както съобщава „Д-р Акс“, води до множество ползи за здравето.

Повишава енергийните нива. Високото съдържание на витамини от група В и желязо в телешкия дроб повишава енергията в организма и се бори с умората. За това допринасят рибофлавин, пантотенова киселина, ниацин, фолати, витамин В6 и тиамин.

Желязото в черния дроб е жизненоважно за преноса на кислород и производството на енергия. Освен това телешкият дроб е богат на мед, която подпомага усвояването на желязото.

Повишава имунитета. Витамин А, витамините от група В и цинкът играят ключова роля за поддържането на здрава имунна система. Цинкът, например, се смята за „пазител на имунната функция“ и е важен за правилното функциониране на имунните клетки.

Подпомага производството на червени кръвни клетки. Желязото и витамините от група В са от съществено значение за здравословното производство на червени кръвни клетки, което предотвратява анемията. Тъй като черният дроб е една от храните с най-много витамини от група В и желязо, не е изненадващо, че той е ключът към производството на червени кръвни клетки.

Витамин B12 е особено необходим за функционирането на червените кръвни клетки, а фолиевата киселина и желязото, наред с други витамини и минерали, подпомагат това.

Подобрява когнитивните функции. Холинът е важен за здравето на мозъка и поддържа паметта, ученето и настроението.

Полезен е за бременните жени. Съдържанието на фолат в говеждия черен дроб е от решаващо значение за развитието на плода и предотвратяването на вродени дефекти. Бременните жени обаче трябва да се консултират с лекаря си относно количеството на прием. Голямото количество витамин А понякога може да доведе до проблеми.

Добър е за зрението, зъбите, костите… Витамин А влияе положително на зрението, функцията на имунната система и растежа на клетките. А витамин В12 е необходим за производството на енергия, функционирането на нервната система и образуването на червени кръвни клетки.

Медта подпомага ензимната функция, възстановяването на тъканите и усвояването на желязото.

Смята се също, че консумацията на телешки черен дроб помага за детоксикация на тялото и поддържа здравето на черния дроб.

А ефектът му върху здравето на сърдечно-съдовата система също е добър. Подобрява кръвното налягане и здравето на кръвоносните съдове, както и качеството на спермата и яйцеклетките.

Рискове и странични ефекти

Въпреки ползите, важно е да сте наясно с някои потенциални недостатъци, включително високото съдържание на витамин А, който може да бъде токсичен, ако се консумира в големи количества. Ето защо умерената консумация е ключова.
Телешкият черен дроб има относително високо ниво на холестерол, така че хората с висок холестерол трябва да го консумират в умерени количества.
Може да взаимодейства с определени лекарства, така че е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да го консумирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *