ЛюбопитноНовинки

Гуш! Днес е Международният ден на прегръдката

Забелязали ли сте, че когато прегърнете някого, изведнъж ви олеква? И вече не се чувствате самотни, нещастни…? Да, прегръдката може доказано да лекува.

Може би затова си и има и специален ден. Той се ражда в САЩ през 1986 г., а негов инициатор е пастор Кевин Заборни.

Датата 21 януари не е случайна. Избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари.

Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни, на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Учени припомнят, че прегръдките са полезни за човешкото здраве.

Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека.

Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма.

Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

През 2004 година в САЩ е подета и още една инициатива, свързана с прегръдките. Това е Кампанията за свободни прегръдки. Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата.

Тази кампания за разлика от Деня на прегръдката може да се провежда по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката си има свой сайт на адрес www.nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004 година.

В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщаните се хора на годината. Предлагането на номинации в сайта е без ограничения.

През 2006 година признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 година – на президента на САЩ Барак Обама. През 2011 година призът отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *