Дестинации & Дегустации

Хората от Бинибека Вел: Затваряме за туристи

Бинибека Вел, китно кътче на испанския остров Менорка, привлича туристите със своите бели къщи и тесни криволичещи улички, подобни на тези на Санторини.

Рибарското селище днес е толкова популярно, че местните хора пропищяват от стотиците туристи. Стотици от тях идват да се снимат на фона на белите къщички със заоблени форми, кацнали по тесните улички.

Броят на посетителите се е увеличил до около 800 000 годишно. Повечето идват във времето между май и октомври. Тази година се очаква броят на туристите да достигне 1 милион.

От години местните се оплакват – мръсно е, шумно е… През 2023 г. властта решава да се включи с помощ – дават по 15 000 евро, помощ при почистването на боклуците. Ограничават и времето, в което туристи могат да влизат в населеното място – от 11 и 20 ч.

„Туристите влизат в домовете ни, сядат на столове, вземат вещи, катерят се по стените ни, правят пиянски партита на открито“, казва един от местните жители пред ElDiario.es. Хората вече не се чувстват сигурни и като у дома си.

Оскар Монге, който оглавява групата, представляваща 195-те собственици на имоти в Бинибека Вел, заявява, че макар да са загрижени за семействата с хотели, барове и сувенирни магазин, които зависят от туризма, смятат, че нямат друг избор, освен да предложат пълно затваряне на достъпа до градчето.

https://www.tiktok.com/@globekiffeurs/video/7281243295857134881?q=spain%20binibeca%20vell&t=1715325652644

От крайбрежието все още ще можете да посещавате района на Бинибека Вел, но няма да можете да влизате във вътрешните улички, казва Монге, цитиран от Guardian.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *