НовинкиНовинкиПазаруване

Илон Мъск е работил… без пари миналата година

Илон Мъск е работил без да получи и долар. Това става ясно от съобщение на неговата компания, цитирано от CNN Business.

Да, може да ви звучи странно, но през миналата, 2020-а година, заплатата на Мъск е била… 0 долара! Е, разбира се, безплатен обяд няма. Мъск може и да не е получавал пари, но пък е получил възможност да закупи акции на компанията, които днес се оценяват на 22 млрд. долара.

Оказва се, че Мъск не е взел и възнаграждението си за миналите две години. През 2019 г. той е трябвало да получи 23 760 долара, а година по-рано – 56 380 долара. Но милиардерът не е взел полагащите му се суми, съобщават от компанията.

10-годишното споразумение на Мъск с компанията включва 12 заложени цели. За да получи целия бонус през следващите години, пазарната капитализация на компанията трябва да е поне 650 млрд. долара, а продажбите на Tesla следва да достигнат 175 млрд. долара годишно.

От началото на 2021 г. Мъск е изпълнил още две от заложени цели, което означава, че е имал възможност да закупи 16.9 млн. акции, оценени към днешна дата на 10.9 млрд. долара.

„Единственият вариант да продам акциите е да настъпи моментът, в който срокът им изтича и аз просто няма да имам друга възможност“, каза Мъск през юни тази година.

От компанията допълват, че главният им изпълнителен директор не е продал нито една своя акции през 2019 и 2020 г., пише CNBC.

През 2020 г. книжата на Tesla добавиха 743% към стойността си, което ги направи най-добре представящите се на борсата в САЩ, а самата компания се превърна в най-скъпия автомобилен производител в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *