ЗдравеНовинки

Имате проблеми с щитовидната жлеза? Вижте как трябва да се храните!

Милиони хора по света страдат от заболявания на щитовидната жлеза, като някои дори не подозират за съществуващия здравословен проблем.

Заболяванията се срещат от 10 до 17 пъти по-често при жените в сравнение с мъжете, като в основата на проблемите при дамите са хормоналните колебания.

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с тегло 20-25 грама (при възрастните). Намира се в предната част на шията. Има два дяла – ляв и десен, свързани помежду си с тесен провлак.

При някои хора от провлака започва тънък израстък, който се насочва нагоре и се обозначава като пирамиден дял, като дължината му е променлива.

Основната ѝ функция е производството на тироксин, трийодтиронин и калцитонин които влияят върху метаболизма, растежа и развитието.

Снимка: Pexel

Хипофункцията на щитовидната жлеза води до болестта микседем (забавяне на сърдечната и мисловната дейност, както и на двигателните реакции). Кожата е бледа, пациентът напълнява и сякаш подпухва, постоянно му е студено, косата започва да пада, а кожата се лющи.

Хиперфункцията на жлезата води до развиване на базедова болест. Пациентът слабее, става раздразнителен, получава тремор на ръцете, температурата на тялото леко се повишава вечер, очите започват да блестят.

Хранене при микседем

При понижена функция на жлезата обменните процеси се забавят, в организма се задържат течности, появяват се отоци, повишава се нивото на холестерина в кръвта.

Болният има понижен апетит, подут корем, намалена секреция на стомашен сок. Препоръчително е да намалите количеството мазнини, приемани с храната.

Избягвайте солените продукти, обработените меса (пушени, сушени). Приемайте храни, които имат слабителен ефект.

Увеличете приема на плодове и зеленчуци, ягоди, сокове, млечни напитки.

Хранене при базедова болест

В този случай обмяната на веществата се засилва, разходът на енергия също, повишава отделянето на калий от организма, понякога и на калций и фосфор. Организмът има нужда от повече витамини.

Въпреки повишения апетит, болният отслабва. Затова се препоръчват храни с повишена енергийна стойност.

Наблегнете на млечните продукти като източник на лесноусвояеми мазнини, пълноценни белтъчини и калций, богати на йод морски риба и дарове, богати на калий и витамини храни и препарати.

Заради опасност от появата на учестено сърцебиене е добре да изключите от менюто си храни, възбуждащи нервната и сърдечно-съдовите системи (месните и рибни бульони, шоколадът, черният чай, кафето).

Избягвайте пържените храни. Особено месото и рибата – хапвайте ги варени. Диетолозите препоръчват 5 хранения на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *