ЖениТЕНовинки

Ивет Горанова и нейната сбъдната мечта

Ивет Горанова, златната ни медалистка от Олимпийските игри в Токио, стана „Спортист на годината на България“ за 2021 г.

Непосредствено след Ивет се нареди втората олимпийска шампионка Стойка Кръстева (бокс). В призовата тройка влезе и сребърната медалистка от игрите в Япония Антоанета Костадинова (спортна стрелба).

Диамантените момичета са „Отбор на годината“.

Коя е Ивет Горанова?

Ивет Горанова е родена на 6 март 2000 г. в Плевен. Това е градът, в който учи и тренира. Но е от Долна Метрополия…

Започва да се занимава с народни танци, но след това през 2010 г. я привлича каратето. Преди време тя споделя, че има мечта – да стане полицай.

„До ден днешен не съжалявам, че се занимавам с карате. Харесва ми, че е бойно изкуство, че има удари“, споделя преди време Ивет Горанова.

Макар бойните изкуства да са територия, традиционно асоциирана с мъжете, според Ивет Горанова жените са по-силни в тези спортове, като доказателство са повечето спечелени медали.

Ивет си обяснява този феномен с наблюдението, че жените са по-силни духом и имат по-голям хъс за победа.

„За да постигнеш мечтата си, трябва да имаш огромно желание, да знаеш, че би направил много за нея и да си постоянен.“

За 10-годишната си кариера в бойните изкуства Горанова е натрупала над 200 спортни отличия.

Ивет има златен медал от Олимпийските игри в Токио 2020, златен медал на Европейски игри в Минск през 2019-а, златен медал на олимпийската квалификация в Париж през 2021 г., бронзов медал от Световното първенство в Мадрид през 2018 г., бронзов медал от Европейското първенство в Гуадалахара през 2019 година.

„Каратето учи на дисциплина, на упоритост, на постоянство. Постоянството е важно във всяко начинание, без него няма как да успееш“.

Както БТА съобщи, Ивет Горанова стана тази година за четвърти път носител на отличието „Спортист на годината на община Плевен“. Тя е победител през 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

„Волята и стремежът за победа ме правят силна и ми помагат да вървя напред. Ако силно искаш нещо, рано или късно то ще бъде твое.“

Относно Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г., Ивет казва: „Там сме. Има време. Аз съм млада, на 21 години съм. Имам още поне 10 години, ако искам да се състезавам. Само да сме здрави“.

Снимки: Фейсбук, Истаграм, БФК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *