Красота

Използвайте правилното количество крем

Да, времето, когато се смяташе, че тенът е полезен, отмина. Така твърдят специалистите. Разбира се, това не означава да не си показвате носа навън, докато всички се радват на слънчевите лъчи и морските пръски. Важно е да предпазите кожата от вредните UV, UVA и UVB лъчи. 

Вярно е, че информацията за слънцезащитните продукти е навсякъде днес. И все пак. Знаете ли кога и как да нанесете слънцезащитен крем? Кой слънцезащитен продукт е подходящ за вас? Какво да изберете за малчовците? Вижте съветите на десет водещи дерматолози в България, както и експертите на най-голямата верига за дрогерийни стоки у нас – dm.

Добрата новина е, че все повече хора се интересуват колко важна е слънцезащитата и предпазването на кожата от влиянието на UV лъчите. Ръстът на продадени продукти расте.

Как да изберете правилния фактор на слънцезащитен продукт?

Когато посягате към рафта, четете първо етикетите, съветват специалистите. SPF фактор означава Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне. Неговата стойност е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи.

Ако на продукта е изписан фактор 6 до 30, важи правилото – „Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-малко UVB лъчи достигат кожата“. По-високите фактори – например, 50, се препоръчват за хора с по-светла и чувствителна кожа.

Какво количество и колко често да нанасяте?

Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична и естетична дерматология, хората често не използват достатъчно количество слънцезащитен крем. Един от най-изтъкнатите дерматолози в България, доц. Кирил Праматаров, казва, че за да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг слънцезащитен продукт на квадратен сантиметър. Това е около 36 г или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек.

Според проучване на Българско дерматологично дружество показва, че българите обикновено използват около половината от това количество.

Какво могат да причинят честите изгаряния?

Два са основните риска за здравето при периодично излагане на слънце без защита –  поява на слънчева алергия и риск от развитие на меланом. Естествено понякога и само едно изгаряне може да доведе до тежки усложнения с висока температура, гадене и повръщане и в резултат на това – дехидратация на организма.

Според анкетираните дерматолози, епизодичните, но тежки изгаряния на кожата представляват много по-голяма опасност за децата, в сравнение с честото излагане на слънце, но в умерени граници.

При децата този тип изгаряния могат да имат особено тежки последствия, тъй като според редица международни изследвания, има пряка връзка между появата на рак на кожата и изгарянията в ранна възраст.

Дерматолозите съветват да се приемат повече течности, да не се излагаме на слънце между 11 и 16 часа и да носим светли, по-свободни дрехи през лятото. Шапката и слънчевите очила също са препоръчителни.

Важно е също така кожата да бъде добре хидратирана. Използвайте продукти, които съдържат витамин Е, пантенол или други съставки, които не само хидратират, но и регенерират кожата.

Какъв продукт да изберете?

Зависи естествено от типа кожа и личните предпочитания. За по-мазна кожа са подходящи гел или флуид, за нормална и суха – крем или олио. Дори хората, чиято кожа е склонна към образуване на акне, трябва да прибягват по-скоро до гел или флуид. За сухата кожа обаче е подходящо най-вече слънцезащитно мляко.

Заложете на натуралните съставки

Расте интересът към продуктите с натурални съставки, особено детските.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *