Интериор

Как да изберете цвета у дома?

Ярките тонове ще ви дарят с радост и позитивни емоции. Експериментирайте, но с мярка, съветват специалистите.

Бялото е идеален фон, на който ярките детайли ще създадат неповторима картина. Ако боядисате кухнята в бяло и изберете бяла маса, можете да комбинирате с няколко разноцветни стола.

Цветните акценти могат да бъдат няколко, но един трябва да е основен. Ако стената ви е боядисани в контрастни нюанси, мебелите трябва да са едноцветни. И обратното. Ако стената е бяла, мебелите могат да бъдат ярки. За вторични аксесоари използвайте лампите.

Синият цвят е спокоен, а в комбинация с бяло е идеален за хола. Ако сте решили да го използвате за спалнята, трябва да го съчетаете с бежово, защото топлите пясъчни тонове ще неутрализират хладината на синьото.

Кафявото се комбинира най-добре със зелено. Тези универсални, природни тонове, се възприемат от очите леко, не дразнят, тъкмо обратното –действат успокояващо.

Най-добрите спътници на червеното в интериора са бялото и черното. Те неутрализират агресивното червено и създават усещане за устойчивост. Като цяло цветовото решение зависи изключително от стила.

 

Скандинавският стил, например, обожава бяло с няколко цветни акценти.
Минимализмът обича монохромността и не търпи розово.
Палитрата на ар декото се състои основно ярки, наситени контрасти – слонова кост, черно, тъмно-синьо, различни оттенъци на сребристото.

Важно правило е да не използвате оттенъци на един и същи цвят в един интериор, защото това дразни очите и не стои добре. Ярките тонове трябва да бъдат съчетани с приглушени, по-тъмни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *