Здраве

Как да запазите енергията си в студените дни

Сутрин не ни се става, защото е студено… И тъмно. Но въпреки всичко това есента и зимата са страхотно време. Просто трябва да знаем как да се справим с тях.

Дълга нощ и добър сън
Сънят забавя всеки процес в човешкото тяло. Докато организмът ни си отпочива, протеините, приети през изминалия ден, се синтезират. Възстановява се нервно-вегетативната система и секрецията на хормони. По време на сън, мозъкът ни преработва и пренарежда събраната през деня информация.
Нашият съвет е…: Не е задължително да спим по 8 часа, за да бъдем във форма. Най-добрата продължителност на съня за нас е тази, която ни възстановява най-пълноценно, т.е. ние сами определяме от колко сън имаме нужда. Добре е обаче да не се ляга след полунощ, нито пък да се спортува късно вечер. Ако искаме да имате спокоен сън, вечерята трябва да бъде съставена от млечни продукти или картофи, зърнени храни и ориз. Не гледайте телевизия в леглото, а прочете хубава книга.

Лека гимнастика
Макар и да изглежда странно не тонизиращата, а леката гимнастика, влива енергия в тялото ни. Такива са пилатес, йога и тай-чи. В основата на упражненията са дишането и концентрацията, и постигането на хармония на тялото и духа. Само след няколко пъти при такава гимнастика ще победите стреса и депресията.
Нашият съвет е…:
Запишете се веднъж или два пъти седмично на специален курс. Вкъщи също повтаряйте научените движения сутрин по 10 минути. Ако се колебаете на коя от всичките спортни дисциплини да се спрете, изберете боди баланс. Представлява комбинация от последователни бавни и динамични движения.

Масаж
Докосването на тялото винаги отпуска мускулите и освобождава от натрупаното през деня напрежение. Масажът подобрява кръвообращението и зарежда с енергия.
Нашият съвет е…:
Ако няма кой да ви масажира, можете да го правите и сами. Разучете масажните движения като използвате етерично и ароматно масло, за да се отпуснете напълно. Запомнете, че масажът трябва да започне от прасците към главата. Все пак най-добре е да се оставите в ръцете на професионалист. Насочете се към масажите, вдъхновени от традиционната китайска и индийска медицина, например шиатцу, рефлексология, аюрведа или масажи с камъни. Те зареждат със сила, защото работят върху енергийните меридиани и точките, третирани при акупунктура.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *