ЗдравеНовинки

Как да живеем по-дълго и по-добре?

Ако спим и се движим повече, ако ядем и се ядосваме по-малко, можем да предотвратим заболявания. Като сърдечна недостатъчност, инсулт, затлъстяване, диабет, деменция и рак.

Известният американски онколог Дейвид Агус дава ценни съвети за това как да съхраним своето здраве по-дълго и да изживеем спокойно и щастливо старините си.

«Повечето ми пациенти биха могли да избегнат заблоляването, ако до срещата си с мен бяха живели по по-различен начин», със съжаление констатира медикът в «Правила за здрав и дълъг живот».

Книгата се състои от списък с практически препоръки, които можем да спазваме с лекота.

Най-доброто лечение е профилактиката. Мнозина от нас се отнасят небрежно със собствения си живот, казва Дейвед Агус. И рано или късно дългът трябва да се плати.

За напитките. Червеното вино намалява риска от сърдечни заболявания. За жените е полезно да изпиват не повече от една чаша, за мъжете – не повече от две на ден. И не прекалявайте и със соковете.

Мислите ли, че организмът ви има нужда от 10 моркова наведнъж? Или от половин килограм репички? В действителност сокът не съдържа ценните хранителни влакна.

А когато хората казват, че сокът е повишил самочувствието им, имат предвид, че им е попречил да хапват фастфуд. Дейвид Агус съветва да хапваме повече пресни плодове и зеленчуци.

За храната. Продуктът, върху който липсва етикет или информация със състава му, най-вероятно е «по-нормален» от останалите. Затова дръжте далеч от себе си добре опакованите в красиви кутии храни. Изключение правят замразените плодове и зеленчуци.

И не забравяйте за рекламните хитринки – ако някой се опитва да ви убеди, че трябва да ядете нещо, то най-вероятно не трябва да правите…

За режимите. Тялото ни обича предсказуемите ситуации. То се нуждае от разписание за приема на храна и сън, както и за физическите тренировки, и приема на лекарства. Непостоянството води до производството на повече кортизол – хормон на стреса, който пък дава команда на организма да «пази» мазнините и енергията.

С други думи, ако не спите и не се храните достатъчно, ако сте гладни, тялото ви ще саботира всички ваши опити да отслабнете.

За движението. Физическото натоварване, дори най-обикновените разходки, пазят бялото вещество на мозъка от намаляване във всяка възраст. А продължителното седене влошава обмяната на веществата, влияе на кръвното налягане, нивото на лептина (хормона на апетита), както и на глюкозата и холестерина.

Можете да се занимавате по два часа на ден със спорт, но ако в останалите 22 часа стоите неподвижно, няма да има голяма полза. Така че ако искате да живеете по-дълго, станете и започнете да се движите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *